Bild
Nästa artikel
Kia Niro blir helt elektrisk
Kia Niro blir helt elektrisk
Kia Niro blir helt elektrisk
Kia Niro blir helt elektrisk
Kia Niro blir helt elektrisk

Kia Niro blir helt elektrisk

Nyheter

Konceptbil visas upp på elektronikmässan CES i Las Vegas som öppnar nästa vecka.

Kia nämner inte namnet på elbilen, men på de skuggiga bilderna som släppts hittills syns tydligt att det står ”Niro”. Bilen finns sedan tidigare både som hybrid och laddhybrid.

Vi får såklart inte reda på någon prestanda eller räckvidd än, det sparar biltillverkaren till premiären. Men det är en prototyp, ingen produktionsklar bil som ska visas upp.

På mässan ska Kia också demonstrera en ny generation av gränssnitt HMI (Human-Machine Interface), liksom ett avancerat ljussystem med rörlig grafik, ”motion graphic”.

Diskutera: Tror du att Kia Niro EV skulle bli en försäljningsframgång? 
 
Taggar: Nyheter, Kia Niro

Kommentarer

#1
1
2018-01-05 11:30

Kia är nog mest intressanta bilmärket nu. Kul.

#2
2018-01-05 14:37

Hoppas att de lyckas gömma undan batterierna bättre än i laddhybriden, där bagageutrymmet fick stryka på foten rätt ordentligt!

#3
2018-01-05 14:40

försäljningsframgång? nej.

#4
2018-01-05 15:25

Det blir bra det här KIA!

#5
2018-01-05 16:18

Förstår inte att man inte fixar fram en Sportage som tex laddhybrid och försöker tex matcha Toyotas RAW 4 eller Mitsubishi Outback! Vi är många som vill fortsätta köra lite högre bilar och även KIA!

#6
2018-01-05 16:49

SH 1915. matcha Mitsubishi Outlander. Vi på jobbet lånade en sådan men vilken träbänk.
Ingen av oss tre kände det minsta ha begär för en 425 tusenkronors bil.

#7
2018-01-05 20:30

Framgång eller ej beror på räckvidd och pris.

Niro EV bör ha minst 500 km räckvidd för att inte kännas helt omodern när den lanseras. Priset bör ligga som för Niro Plugin dvs max 300.000 kr.

#8
2018-01-05 20:47

Mycket kommer att bero på priset och naturligtvis på ljudkomforten som ju inte direkt är KIAs starka sida.
Kommer den att ärva bullret från de konventionella bilarna blir det den bullrigaste elbilen hittills.

#9
2018-01-05 22:44

Har kört Kia Soul EV och minnet säger att den inte upplevdes speciellt bullrig. Däremot var den trots sin kantiga form snål på strömförbrukningen. Sen tror jag definitivt inte på nåt överdimensionerat batteri (50 mils räckvidd) för det bygger bara vikt och pris. Klarar det 30 mil sommartid med vanlig körning så lär det duga för de allra flestas behov - utom möjligen fossilbränsle-bilförare som inte kört elbil och alltid har räckviddsångest verkar det som.
F ö finns väl inte RAV 4 som laddhybrid så den är inte mycket att matcha när det gäller det framdrivnings-systemet.
Sen skall vi nog inte glömma att stora och höga bilar av rent fysikaliska orsaker drar mera ström än en lägre och lite lättare bil så om SUV:ar blir samma succé som eldrivna jämfört med dieselmotor-drivna - tja, det tål att funderas på...
Tror att Niro är en väldigt lämplig bilstorlek för väldigt många och med vettig anpassning till eldrift borde den ha alla möjligheter till att bli en bästsäljare bland elbilar på den svenska marknaden - om den får "rätt" pris.

#10
2018-01-05 22:51

Det finns ingen anledning att erbjuda ett för stort batteri och prisa ut sig från marknaden. Realistiskt är väl att den får liknade kapaciteter som koncernsyskonet KONA EV med två olika batterikapaciteter.

#11
2018-01-05 22:57

KIA har klättrat i försäljningslistorna under flera år, rent av imponerande snabbt. Jag har börjat snegla på elbilar, laddhybrider m.m. Jag är fortfarande lätt kyligt inställd till koreaner, egentligen kan jag inte förklara det med annat än att känslan inte infinner sig när jag sitter i eller kör koreaner. Nu har jag inte kört alla modeller, men några olika i alla fall. Men faktiskt är jag lite nyfiken på Niro, har inte kört den ännu så den har jag ingen uppfattning om. Bara den inte är lika könslös som Ceed, Sportage eller likande.

#12
2018-01-06 10:04

Svar till Pi 2018-01-05 22:44
En elbil måste ha en räckvidd som är STÖRRE än en bensin- eller Dieselbil. En fossilbränslebil kan man stanna och tanka full på några minuter, och mackar finns överallt.
Om man skall köra till Göteborg från Stockholm via Jönköping så är det 110-120 nästan hela vägen. Vid motorvägsfart minskar nominell räckvidd för en elbil med minst 30%. Så elbilen som nominellt når 30 mil kommer bara c:a 21 mil på en sådan tur. Under överskådlig tid för bilinnehav så finns det dessutom alldeles för få laddställen med kraft att ladda den från tom till full på mindre än en-två timmar, om det då dessutom finns en laddplats ledig.
Det enda vettiga alternativet idag är laddhybrider, som funkar som elbilar i storstadstrafik och som vanlig bil på landsvägsresor. Dessutom används förbränningsmotorn även som värmekälla hela svenska vintern.....
Nääää, rena elbilar ligger MINST 10 år bort, och i så fall först med en räckvidd på 50 mil i motorvägsfart på vintern!

#13
2018-01-06 11:56

Jag tror inte att du, Magnus S, riktigt greppat hur man ska använda och köra elbil på långresor. Poängen är inte att laddningen eller "tanken" ska räcka hela resan - man släpar inte med sig bränsle utan fyller på energi längs vägen. Jag räknar ledigt till över 30 snabbladdningsstationer längs väg 40-E4 (Göteborg-Stockholm) utöver ex. Teslas superchargers. Laddningstiden beror dock på vilken elbil du har, men generellt gäller 80% laddning på ca 30 minuter fortfarande. Ingen normal elbilsägare sitter och väntar på 100% laddning, det tar för lång tid.
Så att en elbil för DIG är 10 år bort tvivlar jag inte på. Men för många av oss funkar det redan idag!

#14
2018-01-06 18:46

Grosser: Om man ser elbilsanvändning som en mission i tillvaron, och accepterar att stanna två gånger mellan Stockholm och Göteborg så är förstås en elbil ett alter s nativ ifall man är pensionär och har gott om tid. Men ser man bilen som ett effektivitetshöjande nyttoföremål ser det annorlunda ut.
Om det inte vore för att den marginella elförbrukningsökning för en elbil inom EU innebär att EU:s fossilkraftverk måste öka sin produktion med lika mycket som elbilsladdingen drar, eftersom EU:s elnät är sammankopplade via import/export hela tiden, och det alltid är fossilkraftverk i drift Fossilkraftverken har högsta marginalkostnaden, och det är alltid de som får gasa och bromsa när förbrukningen ändras. (Vattenkraft kan tillfälligt gasa och bromsa, men då ändras dammnivåerna så att gasande och bromsande måste balansera i förhållande till totala vattenflödet.)
Man kan säga att all fossilfri elkraft som byggs är bra och minskar fossilkraftverksproduktionen. Men varje form av elförbrukningsökning innebär en ökning av fosslikraftproduktionen. Eftersom spillvärmet från fossilkraftverken inom EU oftast inte tillvaratas, så måste en bil värmas av el. Räknat under ett års användning av en elbil med värme på vintern och kyla på sommaren så går det åt i storleksordning lika mycket fossilbränsle för fossilkraftverken som det skulle gått åt med en snåldiesel.
Men låt oss utveckla modernare kärnkraft så fossilkraftverken kan stängas, och elektrifiera nån variant av våra wire-räcken på landsvägarna, då kan elbilar bli en riktigt bra lösning.....
https://www.nyteknik.se/energi/miljonregn-over-svensk-generation-4-reakt...

#15
2018-01-06 23:59

Finns flera elbilar som kan snabbladdas 80 procent på 30 min, på den tiden hinner man ta en fika och gå på toa. Men visst, elbilar är inget för stressade bilister utan fordrar planering vid långkörning.

#16
2018-01-07 12:31

MagnusS är klok och förnuftig. Ni övriga tycker att det är acceptabelt att köpa en undermålig bil, till överpris.

#17
2018-01-07 14:18

Förstår mig inte riktigt på dessa "Stressputtar", som måsta köra Stockholm/Göteborg i ett svep. Ta flyget om du har bråttom. Då hinner du göra en hel arbetsdag och resa T.o.R på en dag.
Är du sedan på semester. Varför flänga som en dåre för att komma fram till målet? Låt resan vara målet och inte tvärt om. Då har du chans att lära dig lite om Sveriges geografi och sevärdheter. Har märkt så dålig kunskapen är idag hos många. Kan inte ens landskapen i Sverige och var de ligger.

#18
2018-01-07 15:41

Anders.J. Hur vet du att den är undermålig och att det är ett överpris på den? Ser inte att det framgår av artikeln..

MagnusS Varför skulle man behöva stanna 2 gånger mellan Stockholm och Göteborg? Är det en elcyckel du räknar skall genomföra resan med? ETT stopp får man räkna med och det brukar iallafall jag ta på en resa på 46 mil..

#19
2018-01-08 12:32

Man får helt enkelt se över sitt eget körmönster och utifrån det bestämma hur stort batteri man behöver - och är beredd att betala för. För den som inte flänger från Stockholm till Göteborg (eller motsvarande sträcka) i tid och otid utan kanske gör den resan en eller ett par gånger per år kan man nog leva med att behöva göra ett längre och ett kortare stopp för laddning och mat/fika. Resten av året kan man njuta av att ha en bil som varje morgon väntar fullt laddad utanför bostaden och som man aldrig behöver slösa tid på att åka och tanka på en illaluktande bensinstation.

Den som nödvändigtvis vill kunna åka 50-60 mil i ett sträck får helt enkelt betala merkostnaden för en bil med ett större batteri - ungefär som man idag kan välja att köpa en (onödigt) stor motor till sin bil...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.