Bild
Nästa artikel
Jaguar Land Rover stoppar influensan

Jaguar Land Rover stoppar influensan

Nyheter

Ultraviolett ljus i klimatanläggningen tar kål på bacillerna.

Att kunna påstå att du blir friskare av att sitta i en viss bil låter onekligen som ett bra försäljningsargument. Brittiska biltillverkaren Jaguar Land Rover slår därför ett slag för att bekämpa förkylning.

Med hjälp av kortvågigt UV-C-ljus neutraliseras skadliga virus, så kallade patogener och kan inte spridas i kupén. UV-C-ljus har använts i mer än 70 år för att exempelvis desinfektera vatten och sterilisera ytor. Strålningen bryter ner DNA-strukturen i patogenerna och teknologin kan användas för att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier. 

Jaguar Land Rover stoppar influensan

– Den genomsnittliga bilisten spenderar så mycket som 300 timmar per år bakom ratten. Det finns ett gyllene tillfälle att bättre utnyttja bilar för förebyggande hälsovård, säger Steve Iley, medicinsk chef på Jaguar Land Rover. 

Biltillverkaren undersöker just nu om det går att implementera tekniken i deras framtida bilar. Redan nu finns ett system i Jaguar I-Pace och Range Rover Sport som försvagar patogener, odörer och allergener genom att bombardera dem med negativt laddade partiklar (joner) inneslutna i vattenmolekyler. 

Diskutera: Tror du att tekniken med UV-ljus kommer att bli vanlig i framtidens bilar?

Kommentarer

#1
2019-03-28 14:34

Rent nonsens. Vi människor har aldrig varit skapade för en helt klinisk miljö. Det verkar som om en del människor är livrädda för att leva. När man introducerade silver för att döda bakterier i strumpor och kylskåp och gud vet allt så insåg man inte att silver är farligare än bakterier.

#2
2019-03-28 15:56

Ställer också mig frågande, låter bra men i verkligheten det kanske är sämre för hälsan? Är det bra att bombardera med negativt laddade partiklar (joner) inneslutna i vattenmolekyler? Kanske det rent av är dåligt?

#3
2019-03-28 17:49

Uv-ljus verkan på virus är tveksam, det här förefaller tillhöra Motaloysyndromet.

#4
2019-03-28 20:06

Styggavargen: Svårt att säga. Negativt laddade joner är en bred skara saker. Det är lite ospecifikt. Luften i naturen är full med negativa joner. Det är rent generellt bättre för hälsan med utomhusluft som är rik på negativa joner jämfört med inomhusluft. Men det är inte samma sak som negativa joner skapade i UVC-fält.

#6
2019-03-29 08:40

Man blandar och ger i artikeln samt att rubriken är missvisande.
Det är skillnad på virus och bakterie, och det borde vara allmänbildning att influensa är virus.
Nej, tekniken kommer inte fungera ifråga om virus.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.