Bild
Nästa artikel
Nyheter

Jaguar Land Rover stoppar influensan

Publicerad 28 mars 2019
Ultraviolett ljus i klimatanläggningen tar kål på bacillerna.
Att kunna påstå att du blir friskare av att sitta i en viss bil låter onekligen som ett bra försäljningsargument. Brittiska biltillverkaren Jaguar Land Rover slår därför ett slag för att bekämpa förkylning.

Med hjälp av kortvågigt UV-C-ljus neutraliseras skadliga virus, så kallade patogener och kan inte spridas i kupén. UV-C-ljus har använts i mer än 70 år för att exempelvis desinfektera vatten och sterilisera ytor. Strålningen bryter ner DNA-strukturen i patogenerna och teknologin kan användas för att bekämpa antibiotikaresistenta bakterier. 

– Den genomsnittliga bilisten spenderar så mycket som 300 timmar per år bakom ratten. Det finns ett gyllene tillfälle att bättre utnyttja bilar för förebyggande hälsovård, säger Steve Iley, medicinsk chef på Jaguar Land Rover. 

Biltillverkaren undersöker just nu om det går att implementera tekniken i deras framtida bilar. Redan nu finns ett system i Jaguar I-Pace och Range Rover Sport som försvagar patogener, odörer och allergener genom att bombardera dem med negativt laddade partiklar (joner) inneslutna i vattenmolekyler. 

Diskutera: Tror du att tekniken med UV-ljus kommer att bli vanlig i framtidens bilar?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.