Bild
Nästa artikel
Ja till självkörande i Göteborg

Ja till självkörande i Göteborg

Nyheter

Transportstyrelsen har godkänt det andra försöket med självkörande fordon på allmän väg, en buss kring Chalmersområdet.

Busstypen, som är framtagen av Navya och körs genom Amobility AB, har genomfört sin avslutande kontroll med Transportstyrelsen där de kontrollerar att den följer de trafikregler som finns längst med sträckan som ska köras. I det här fallet handlar det om en rutt på 1,2 kilometer, mellan ett parkeringsområde och en konferenslokal på Chalmersområdet i Göteborg. 

- Tillståndet är ett steg i rätt riktning för att möjliggöra för teknikutvecklingen utan att för den skull ge avkall på säkerheten, säger Pasi Paavola, sektionschef på Transportstyrelsen.

Två bussar kommer att köras på sträckan och de har plats för 11 personer. Dagens lagstiftning kräver att en förare finns med ombord för att hantera eventuella hinder som uppkommer. 

Diskutera: Vad tycker du om de senaste försöken kring självkörande fordon på allmän väg? 
Taggar: Nyheter
Självkörande fordon i Sverige

Sedan 1 juli 2017 har Transportstyrelsen rätt att utfärda tillstånd för försök med självkörande fordon på allmän väg. För att få tillstånd krävs att den som ansöker kan visa att fordonet kan köras utan fara för trafiksäkerheten. Transportstyrelsen handlägger för närvarande ytterligare sex ansökningar om försök med självkörande fordon.

Kommentarer

#1
2018-05-03 18:12

Verkar komplicerat, kan den förutse olika saker som en människa kan se på håll och vara förberedd på. T.ex. lekande barn som finns vid sidan om vägen och som kan springa ut. Måste nog köras mycket långsamt. Tror det är långt kvar tills vi litar på sådana här spökfordon.

#2
2018-05-03 18:19

Den som körs i Kista är inte direkt en annonspelare för autonom trafik. Jag tillbringade sisådär 10 minuter i den 50 meter från hållplatsen för att en taxi parkerats snett.

#3
2018-05-03 20:48

Ja förarlösa farkoster blir lätta byten mot människan i sin bil, så länge vi nu får köra själva...
Frågan är vem som driver på den här utvecklingen?
Kan Vi Bilägare gräva i detta innan tidningen får byta namn till Vi farkoståkare?

#4
2018-05-03 22:12

Jovisst kommer förarlösa fordon att bli vanliga i framtiden. Man kan ju jämföra med hissar, där hade man i början hissförare som nu ersatts av automatik.
Det är ju inte så stor skillnad på horisontella och vertikala transporter.
Eller?
Jo det är klart, de vertikala transporterna möter ju sällan några hinder från sidorna.
Och här är ett av problemen, så länge inte alla människor håller sig undan och alla fordon är förarlösa kommer det att bli trassel!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.