Bild
Nästa artikel
Ja till miljömärkning av drivmedel

Ja till miljömärkning av drivmedel

Nyheter

Riksdagen sa i förra veckan ja till regeringens förslag om att införa obligatorisk miljödeklaration på drivmedel.

Enligt de nya reglerna, som ska börja gälla 1 januari 2019, blir alla som levererar drivmedel skyldiga att informera konsumenterna om drivmedlets utsläpp av växthusgaser och andra saker som har betydelse för att få reda på miljöpåverkan.

Alla riksdagspartier utom Centerpartiet röstade ja till regeringens proposition. Skälet till att de reserverade sig var att de vill att reglerna ska vara mer detaljerade. Information om miljöpåverkan och ursprungsland borde enligt centern deklareras vid pumpen och vara möjligt att läsa när man tankar.

”Det är tydligt att det är vid köptillfället som den stora påverkan sker. Att enbart ha denna information på en hemsida någonstans gör att informationen blir betydligt mindre tillgänglig, något som varken gynnar konsumenten eller miljön. En bra parallell är hur få som hade brytt sig om att gå in på en hemsida för att kontrollera var köttet i mataffären har sitt ursprung, jämfört med att ha en ursprungsmärkning direkt på förpackningen”, skriver Centern i en följdmotion

Diskutera: Skulle du ha nytta av miljömärkning på drivmedel?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-06-25 13:26

Det borde också framgå hur mycket av beloppet man betalar som är skatt och även exakt hur de slantarna används. Ett rimligt krav eftersom man där och då faktiskt bidrar till någonting, oklart vad.

#2
2018-06-25 15:24

Hur tänker Centern då.... ?
Ja jag menar när dom vill att det ska finnas information vid pumpen om bränslet....
Ska den tankande kunden då först läsa innan han börjar tanka? Hm...
Jag föreställer mig scenariot där kunden tycker att, nej det här var en smutsig bensin, jag åker till en annan mack istället.... och sen när kunden kommer till nästa station så är det samma sak där, varpå kunden åker till nästa mack och nästa mack, innan han på den 6:e macken hittar "för honom, bra bensin".
Ja det låter ju också bra för miljön.

Nej, skämt åsido, jag har drivit bensinstation i 20 år, dom få kunder som frågar vad det är för bensin eller diesel letar efter bränsle utan tillsatt etanol eller utan tillsatt RME. Jag har t.ex. många båtägare som vill ha diesel utan RME/RAPS.

Jag tror inte ens att det är en halv procent av dom som tankar som egentligen bryr sig om bränslets ursprung.

#3
2018-06-25 16:02

Hur många olika varianter av bensin 95 oktan kan det finnas tro? Har då aldrig sett nån mer miljövänlig pump... Men grön slang har dom, så då är det nog bra. =)

#4
2018-06-25 16:23

Ett stooort Fridolinskt handhjärta på det.

#5
2018-06-25 19:44

Klart man skall veta varifrån bränslet kommer. Precis som jag vill att köttet är ursprungsmärkt. Jag vill faktiskt veta om HVOn innehåller palmolja i dieseln jag tankar. Jag vill också veta vilken diktatur som bränslet kommer ifrån.

#6
2018-06-25 21:16

Det är ju inte precis rödvin det är frågan om...
Men det är klart, om det vore olja från Syrien som IS smugglat ut, vilket ryssarna filmat, för att sälja på spotmarknaden till något raff för att kunna investera i gud vet vad, ja då kunde det vara av ett visst intresse faktiskt.

#7
2018-06-26 01:01

Då få promille individer, som bryr sig om detta, har redan koll på det. Inte fasen bryr sig normalt fungerande individer, om vart bränslet kommer ifrån eller dess miljödeklaration!

#8
1
2018-06-26 07:38

Sverigevänner bör endast köpa svensk bensin.

#9
2018-06-26 11:34

Rent krasst, skulle jag nog välja det bränslet som troligen skulle vara sämsta valet, eftersom det troligaste är det som är rensat i sin from, utan en massa tillsatser.

Varför inte bara ta bort alla straffskatter och enbart behålla momsen, tror faktiskt inte fler skulle köra mer bil för det. Se istället till att lösa kollektivtrafik som fungerar utanför stadskärnor, bättre gång och cykelvägar så kommer det hela lösa sig naturligt.

Subventionera istället så att alla kollektivtrafikkort skall vara avdragbara i deklarationen från första kronan upp till säg 11kkr.

#10
2018-07-05 10:14

Bra med ursprung. Aldrig att man hör talas om fulbensin. Oljesandolja, skifferolja, olja från IS,olja från Arktis m.m.
Hur kommer det sig att det är så noga med etanolens ursprung, men inte var bensin och diesel kommer ifrån?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.