Bild
Nästa artikel
Nyheter

Inget tillstånd behövs för att hyra ut elsparkcyklar

Publicerad 3 juni 2020
Transportstyrelsen bedömer att det inte är aktuellt med speciellt tillstånd så länge elsparkcyklarna parkeras på ett bra sätt.
I höstas fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att granska säkerheten kring elsparkcyklar, som har blivit ett alltmer utbrett transportmedel i tätort. 

Nu redovisas en första delrapport med genomgång av nuvarande regelverk kring elsparkcyklar. 

Transportstyrelsen anser att det inte behövs tillstånd för att bedriva uthyrningsverksamhet av elsparkcyklar. Istället kan det göras individuella prövningar utifrån omständigheter på plats. 
– Vi bedömer att det inte är aktuellt med tillstånd så länge fordonen står så att de inte utgör hinder för trafik. Det är till exempel tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra trafikanter utan tillstånd, säger Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen.

1 mars 2021 ska Transportstyrelsen presentera en slutrapport om elsparkcyklarna med eventuella förslag till regeländringar kring användandet av dem. 

Diskutera: Vad tycker du om elsparkcyklar?

Kommentarer

#1 • 2020-06-03 21:54
Clemme

Pernilla Bremer har inte koll på något som helst, om hun bara skrivar såhär:
tillåtet att parkera en cykel på en trottoar eller gångbana så länge den inte är i vägen eller det kan uppstå fara för andra...
och INTE har set hur de parkeras och hur snabt man åker. TYPISK för svenska myndigheter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.