Arkivbild.

Nästa artikel
Frågor och svar: Därför vill IF Metall strejka mot Tesla
Nyheter

Frågor och svar: Därför vill IF Metall strejka mot Tesla

Publicerad 2023-10-26 12:37 (uppdaterad 2023-10-27 08:31)

Arkivbild.

Natten till fredag väntas en storskalig strejk bryta ut hos Tesla i Sverige. Här är bakgrunden till konflikten – och hur det påverkar dig som bilägare.
Innehåll

Vad går strejken ut på, vad vill IF Metall?

Tesla har inte något kollektivavtal för sina anställda i Sverige. Fackförbundet IF Metall har under lång tid försökt få till förhandlingar med företaget, men utan resultat. Tesla har vägrat, och därför ser förbundet nu ingen annan lösning än att ta till konfliktåtgärder. Målet är att få Tesla att teckna ett kollektivavtal för de som jobbar i företagets svenska serviceverkstäder.

Varför vägrar Tesla?

Tesla har har länge haft en kraftigt antifacklig ståndpunkt. Företaget har en global policy om att hålla sig utanför fackföreningar, och motarbetar aktivt medarbetare som försöker organisera sig. När företrädare för det svenska dotterbolaget TM Sweden i tisdags träffade representanter från IF Metall i ett kort möte hänvisade man till denna policy. Företaget menar att de inte har mandat att teckna något kollektivavtal – det är ett beslut som i så fall måste tas av koncernledningen i USA.

Vad innebär strejken denna vecka respektive blockaden nästa vecka för Teslaägarna?

Det beror på hur många av verkstadsarbetarna som deltar i strejken. Uppgifter tyder på att företaget kommer att försöka hålla igång verksamheten så gått det går, men konflikten kommer trots det sannolikt orsaka störningar. Det kan innebära att reparations- och servicearbeten ställs in eller försenas. Även nybilsköpare kan komma att påverkas, eftersom nya bilar måste förberedas för leverans innan de kan överlämnas till kunderna.

Måste alla strejka?

Vid en konflikt förväntas de som är medlemmar i facket att delta. Strejkbryteri ses som något mycket allvarligt, och de som ägnar sig åt det riskerar ytterst att bli uteslutna ur förbundet. Även de som inte är medlemmar i facket har laglig rätt att delta i en strejk utan repressalier, men eftersom de då varken får lön eller konfliktersättning har de inte samma förväntningar på sig.

Kan Tesla flytta personal för att undvika avbrott i arbetet?

Det verkar som att de kommer att försöka. I veckan har det framkommit uppgifter som tyder på att företaget planerar att mobilisera strejkbrytare över hela landet, och skicka dem dit de behövs. Hur framgångsrik denna strategi blir beror på hur många arbetare som deltar i strejken om den bryter ut under natten till fredag.

Vad händer framöver?

Varken Tesla eller IF Metall har visat några tecken på att vika sig. Det är därför möjligt att strejken blir långvarig. Fackförbundet har också antytt att de kommer att trappa upp konflikten om Tesla genomför sina planer på strejkbryteri.

Vet du mer? Följ den här länken för att tipsa våra reportrar. Du kan vara anonym.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (31)

  • 2023-10-27 13:40 Axa Så kan det vara, man…
  • 2023-10-27 13:26 2TT2 Kan ju finnas andra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.