Nästa artikel
Hyundai Kona började brinna – efter uppdatering
Nyheter

Hyundai Kona började brinna – efter uppdatering

Publicerad 27 januari 2021 (uppdaterad 19 augusti 2021)
Hyundai har återkallat tusentals exemplar av elbilen Kona på grund av brandrisk. Nu har en av dem börjat brinna – efter att ha uppdaterats.

Hyundai är en av flera biltillverkare som drabbats av brinnande elbilar de senaste månaderna. Elva fall av eldsvådor i populära elbilsmodellen Kona Electric har hittills rapporterats i Sydkorea.

Hyundai har gått ut med en återkallelse för att lösa problemet. Men den senaste bilbranden, som inträffade på lördagen, ifrågasätter om den uppdateringen verkligen fungerar. Bilen som brann var nämligen återkallad och skulle vara åtgärdad, rapporterar Reuters.

Sydkoreanska myndigheter ska nu titta närmare på uppdateringen och utvärdera den för att se hur effektiv den är. Bilarna som återkallats är byggda mellan september 2017 och mars 2020.

Bilen som brann hade återkallats och skulle vara åtgärdad

När bilen kontrolleras på verkstad får den en mjukvaruuppdatering och högvoltsbatteriet ska inspekteras. Om batteriet har brister ska det bytas ut mot ett nytt. Problemet kan uppstå om cellerna i högvoltsbatteriet kortsluts på grund av ett tillverkningsfel. 

Den senaste bilen som brann hade återkallats och kontrollerats på verkstad, men batteriet hade inte bytts ut.

Uppdatering 28/1: Hyundais svenska informationschef Tobias Joelsson uppger att Hyundai Motor samarbetar med de koreanska myndigheterna för att undersöka orsaken till branden. Återkallelsen av bilar är påbörjad i Sverige. 

Läs också: Hyundais elsuv återkallas – kan börja brinna

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.