Nästa artikel
Hur en pekskärm borde fungera
Nyheter

Hur en pekskärm borde fungera

Publicerad 5 januari 2015 (uppdaterad 5 januari 2015)
En amerikansk webutvecklare har en vision om hur pekskärmarna ska se ut i framtidens bilar. Tanken är att göra användningen enklare så att föraren inte behöver titta bort från vägen i onödan. Se videon här.
Diskutera: Hur tror du att framtidens infotainmentsystem kommer att se ut?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-01-05 16:22
Oomkullrunkelig

Det där fungerar inte. Människan har ett motoriskt-taktilt minne och behöver ha fasta platser för reglagen. Det är därför man ofta använder knappar. Dessutom är där alldeles för begränsat eftersom man bara har fem fingrar per hand, och den ena handen är upptagen med att förhoppningsvis hålla i ratten. Kolla däremot på Car Play. Där har Apple gjort det rätt.

#2 • Uppdaterat: 2015-01-05 16:42
Hackenbush

Hur kan detta vara enklare än att trycka på en knapp?
Hur fungerar detta för en kvinna med långa naglar?

#3 • Uppdaterat: 2015-01-05 16:36
ohlmark

DUMheter.

Idiotiskt, vem kan hålla alla dessa musikinstrumentsmanövrar i minnet.

Det finns redan en extremt väl fungerande uppfinning som med extrem enkelhet kan sköt alla funktioner i en bil – det kallas för KNAPP.

Att dessa mentalt störda glasbitar alls finns i bilar beror på korkade motorjournalister som vräkt ur sig vad som helst i spaltmetrar och korkade konsumenter som går på modesnacket.

#4 • Uppdaterat: 2015-01-05 16:38
Rutger Jönåker

Folk som mist ett eller flera fingrar kommer alltså inte att kunna reglera vissa saker... Knappar fungerar även med bara ETT finger!

Vintertid är det dessutom skönt att slippa ta av sig vantarna för att reglera saker i bilen...!

Sen frågar jag mig hur dyrt det kommer att bli att byta dessa skärmar den dagen dom lämnar in? Blir inte roligt för dom som ska äga begagnade bilar i framtiden...

#5 • Uppdaterat: 2015-01-05 18:29
Focus

Vore det inte enklast ha talfunktion liksom i mobiltelefon? Hur man än konstruerar en sån här petmanick måste man liksom på mobiltelefon ta ögonen från väg och trafik och en aldrig så liten stund kan orsaka stora problem.

#6 • Uppdaterat: 2015-01-05 19:23
Hackenbush

Tror liksom focus att man borde jobba på talfunktion istället i bilarna. Det är skillnad på att sitta och köra en bil i trafiken och att sitta i hemmet framför dataskärmen. I hemmet kunde funktionerna enligt videon ovan varit bra.

#7 • Uppdaterat: 2015-01-05 18:49
Oomkullrunkelig

Riktiga knappar är helt överlägsna. Dock bör de vara försedda med någon form av identifierande olikheter, låt oss kalla det mönster eller form, så att man *känner* att det är exempelvis knappen "Volym upp" eller "Mindre värme" man har fingret på. De bör som sagts tidigare ha väl valda och definierade platser. Naturligtvis, om man vill att elektroniken ska ha fler funktioner än vad som lämpligtvis monteras i en bil, eller specifika funktioner inom t ex ljud- eller kartfunktioner, är en lösning liknande Car Play och röststyrning via Siri bättre.

#8 • Uppdaterat: 2015-01-05 19:16
saabnisse

Jag har skrivit det tidigare, det här kommer vilket vi vill eller inte!
Det är fullständigt idiotiskt och lika dumt att använda som att skicka SMS under körning.
Men det är en oerhört billig metod för biltillverkarna att gå över till jämfört med fysiska knappar och reglage.
Det enda som kan stoppa detta vanvett är att vi kan få genom en lag, och då menar jag inte lika uddlös som den om mobiler vid körning, utan något som verkligen låter oss behålla våra knappar!

#9 • Uppdaterat: 2015-01-05 19:35
Havsfidran

Tänk då om man bara har Syn på ETT öga! Knappar kan man känna efter och lära sig var de sitter i ett sånt fall. Jag antar att det är tämligen omöjligt att ha syn på Ett öga och kunna göra inställningar på en skärm samtidigt som man kör.

#a • Uppdaterat: 2015-01-05 20:53
PREVIA

Även om man har knappar i bilen så kan man offtast inte sitta helt tillbakalutad i sätet för att nå reglage eller pekplattor utan att ta blicken från vägen framför bilen vilket inte är helt optimalt, då tycker jag det är bättre att bara trycka på en och samma knapp på ratten och säga att temperaturen behöver ändras eller att man tex talar om vilken restaurangtyp man söker så får man förslag man kan välja mellan utan att växla mellan olika reglage knappar eller att trycka på någon tryckkänslig skärm som man får sträcka sig efter med menyer där man behöver ta blicken från vägen ,och självklart så får man även vägledning till resaurangen man valt via karta i GPS med röst och HUD om bilen är utrustad med det.
http://www.youtube.com/watch?v=yEL_JEPs6GE&sns=em

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.