Bild
Nästa artikel
Navigationssystemet ska visas mot vägen för att ge säker och effektiv information.
Navigationssystemet ska visas mot vägen för att ge säker och effektiv information.
Även telefonens information visas på vindrutans insida.
Även telefonens information visas på vindrutans insida.

Holografisk navigation lanseras nu

Nyheter

Företagen WayRay och Orange Business Services lanserar nu det första holografiska navigationssystemet.

Systemet ska projicera navigationsinformationen på bilens vindruta och därmed inte kräva att föraren tar ögonen från vägen för att få veta när det är dags att svänga. Systemen ska enligt tillverkarna vara baserade på "rymdteknik", vad det nu kan innebära. Hur som helst fungerar det som "förstärkt verklighet", det vill säga att informationen som visas kopplas direkt till det föraren ser genom rutan, dessutom ska systemet kunna interagera med smarta telefoner och alltså också kunna visa notiser från telefonen på vindrutan.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2015-12-17 12:06

Navigationsdelen är helt klart intressant.

#2
2015-12-17 16:23

Hplografiskt är ju fräckt, vad nu menas med det, heads up display för navigation på rutan har ju garmin en projektor för sen länge.....

#3
2015-12-17 16:28

Mycket intressant! Kanske tom går att eftermontera på ett bra sätt?

#4
2015-12-17 17:20

En head-up display med utökade funktioner alltså?

#5
2015-12-18 12:31

Går man till WayRay och läser om systemet så står det att meddelanden från mobilen (!) kan projiceras på vindrutan. Men när det gäller väganvisningarna så används uttrycket "before windshield". Upplevelsen ska alltså vara att pilar mm befinner sig utanför bilen direkt i trafikmiljön.

#6
2015-12-18 13:58

Hoppas att det inte skymmer sikten, ser ju ut som en "Post-It" lapp sitter på vindrutan på en av bilderna. Men nog vaknade "vill ha"nerven till.

#7
2015-12-18 15:57

Vilken okunskap!
Holografi har inte med vanlig projicering att göra!
Att information projiceras på vindrutan, så kalad head-up display, är en gammal teknologi, och har funnits på vanliga (dyare) bilar in minst 10 år.
Hologram är en speciell typ av foto(grafi) där en vanlig tvådimensionell bild innehåller information så att en tredimensionell verklighet kan ses vid viss typ av belysning. Men det finns INGEN holografisk projektor (än så länge) som klarar rörliga bilder. Glöm det där med Star Wars :)
Det är en marknadsföringsknep... det låter SÅ futuristiskt... medan det handlar om beprövad projiceringsteknologi.

#8
2015-12-26 12:04

Ja, att kalla det för holografi är ungefär lika smart som när turbo i bilar var nytt. Hitachi hade en turboförstärkare och det fanns till och med turbovattenkranar som var lika mycket turbo som att lägga en boll under gaspedalen.
Ett hologram är en äkta 3D-bild som man kan se från olika håll.

Däremot har man system som bygger på ansiktsigenkänning för att veta var ögonen befinner sig i varje ögonblick för att utifrån det kunna projicera en bild som sammanfaller med verkligheten. Teoretiskt skulle man kunna förlägga bilden på rätt avstånd och kanske få en hyfsad D-effekt, men där är man inte än.
Det finns appar till smartfånar som när man tittar på skärmen använder kameran till att placera info någorlunda rätt i bild.

Jag är för övrigt inte helt säker på att vanlig UHD verkligen är bättre än något annat.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.