Bild
Nästa artikel
Högsta budet kan bli dyrt

Högsta budet kan bli dyrt

Begagnat

Att köpa bil på auktion har blivit populärt bland svenskarna. Men det kräver kunskap av dig som köpare. Och priserna är inte alltid låga.

Kvarndammen (KVD) och Fordonskammaren är några av aktörerna som sysslar med bilauktioner. Förra året såldes 20 700 fordon via KVD Kvarndammen.

– Volymen har ökat med 15 procent för varje år de senaste tre åren. Huvuddelen är svensksålda leasingbilar, säger Dag Thyselius, informations och pr-ansvarig hos KVD.

För Fordonskammaren är omsättningen omkring 1 000 bilar per år. Även om det totala antalet bilauktioner ökar så har Fordonskammarens omsättning av bilar varit konstant de senaste åren.

– Kunderna är 50 procent bilhandlare, cirka 25 procent privatpersoner och cirka 25 procent småföretagare som köper transportbilar. Bilarna kommer från myndigheter och företag, det är sällsynt med försäljningsuppdrag från privatpersoner, säger Carl-Michael Thunström, marknadsansvarig på Fordonskammaren.

Både hos KVD och Fordonskammaren ges spekulanterna möjlighet att provköra och detaljstudera bilarna före budgivning. Skillnaden mot vanlig bilhandel är att du inte kan kliva in när som helst och vilja titta på vilken bil som helst. Visningarna av objekten görs vid ett visst tillfälle, vanligen strax före auktionen.

Vid en första anblick kan utropspriserna på en bilauktion verka mycket lockande. Men köparna triggas ofta att lägga högre bud och till slut kan priset ligga i nivå som närmar sig bilhandelspriser.


Tipset är att bestämma sig i förväg vilken bilmodell som är intressant, vilken utrustning och motoralternativ du har tänkt dig. Och att bestämma dig för vilket högsta bud du tänkt lägga – innan auktionen börjar.

Visst går det att spara en slant genom att köpa bil på auktion. Men det kräver mycket mer av dig som köpare. Du bör ha kollat vad motsvarande bil kostar hos privatsäljare och hos bilhandeln först. Titta också på kostnaden för att laga eventuella mindre fel och skavanker. Tänk på att på bilauktionen får du ingen garanti – om inte nybilsgarantin fortfarande gäller.

Däremot gäller Konsumentköplagen både hos KVD och Fordonskammaren. De ska också följa allmänna reklamationsnämndens beslut. Konsumentköplagen gäller dock inte bilar som säljs av konkursbo eller på exekutiv auktion.

Som köpare på bilauktion bör man också vara vaksam på de ”listpriser” som bilauktionsföretagen anger. Det är inte alls säkert att de stämmer mot bilhandeln, även om auktionsföretagen hävdar det. Det kan vara så att listpriserna är övervärderade för att det ska se ut som om du kan göra ett riktigt prisfynd. Tänk också på att begärda priser inom bilhandeln inte är det samma som vad bilen verkligen säljs för. En bra riktlinje är att bilauktionspriset bör ligga någonstans mellan ett privatköp och ett köp hos en bilhandlare med garantier.

Reservationspris är det lägsta tänkbara pris som säljaren kan tänka sig att släppa bilen för. Om du inte lägger ett bud som överstiger reservationspriset är det inte säkert att du får köpa bilen, även om du bjuder högst. Säljaren måste först godkänna det högsta budet. Om reservationspriset är 50 000 kr och du har bjudit 45 000 kr måste säljaren först godkänna att budet är lägre än vad han tänkt sig från början.

Kvarndammens listpriser skiljer sig från den egna koncernens värderingsföretag KVD Bilpriser.

– Vårt pris är vad handlarna begär för en motsvarande felfri bil. Uppgifterna på Bilpriser.se är vad bilen väntas säljas för prutad och klar hos handlare. Därför skiljer sig priserna åt, säger Dag Thyselius.

Liknande är det också hos Fordonskammaren.

– Det är våra värderingsmän som sätter listpriserna, utifrån olika källor. Listpriset ska avspegla en felfri motsvarande bil hos bilhandeln, inte det egentliga värdet på just en viss bil, säger Carl-Michael Thunström.

Auktionsobjekten är inte alltid felfria, bucklor och skrapmärken är inte ovanligt. Bilarna är sällan rekonditionerade som hos bilhandeln. Det innebär att de kan se rätt ovårdade ut, med smuts och damm. Räkna därför med att en rekonditionering som motsvarar skicket hos en bil hos bilhandlaren kostar ett par tusenlappar. Du bör även räkna med vad eventuella reparationsåtgärder på verkstad kostar innan du bestämmer dig.

Tänk också på att bilauktionsföretagen inte alltid är din juridiska motpart. Det är alltså inte säkert att det är dem du skriver köpeavtal med. I vissa fall är det så att de endast förmedlar köpet mellan dig som köpare och ett företag som äger bilen, exempelvis ett leasingföretag.

Som köpare måste man också betala en avgift på ett par tusenlappar till bilauktionsföretaget när man vunnit en budgivning. Hos Fordonskammaren är den avgiften 
2 800 kronor. Hos KVD kan avgiften variera, men framgår för varje försäljningsobjekt. Det är också viktigt att kalkylera med detta när du tänker lägga ett bud.

För att bilköp på auktion ska vara lönsamt bör bilen vara åtminstone 10 000 
kronor billigare än hos en 
auktoriserad MRF-hand-
lare.

Diskutera: Vad tycker du om att köpa bil på auktion?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2012-06-25 13:53

Det står i texten att "Men det kräver mycket mer av dig som köpare.Du bör ha kollat vad motsvarande bil kostar hos privatsäljare och hos bilhandeln först."
Jag tror att även om du köper en bil hos en bilhandlare bör du ha kollat vad motsvarande bil kostar hos privatsäljare och andra bilhandlare först innan du köper en bil. Hos bilhandlaren får man inte bilen kontrollerad av en oberoende besiktningsman före köpet som man får hos KVD. Fördelen med bilhandlarköpet av bil är att du får något år av reklamationsrätt vilket i vissa fall kan vara värt något.
Men inte alltid av de historier man läst här i tidningen där inte bilköparen fått någon ersättning av bilhandlaren, eller bollats mellan olika instanser när det visat sig vara fel på bilen man köpt.

#2
2012-06-25 17:07

Ja har man inte vett att stoppa innan buden blir för dyra så kan det bli dyrt men då har man ju bara sig själv att skylla på så vad är problemet?

#3
2012-06-25 18:15

Jag har köpt en del smått och gott via KVD, dock ingen bil ännu.
Naturligtvis ska man, innan man börjar veta vad man är beredd att betala ...
KVD ger i regel en utförlig beskrivning/besiktning, utförligare än man själv kan avgöra vid varken privat eller handlarköp.

#4
2012-06-25 21:53

Var med och skulle buda på en nyare bil men den gick för mer än vad en helt ny färdigprutad bil skulle kosta så se upp...

#5
2012-06-25 22:16

Jo man ser det där ibland junkers ... Det är lite besynnerligt :o/

#6
2017-12-06 13:45

VARNING FORDONSKAMMAREN sitter själva och trissar upp priserna! Det är riktig fakta!!! Kolla och begär budhistorik så kommer ni få se att det stämmer!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.