Nästa artikel
Högsäsong för hagelskador – kan kosta tusenlappar
Nyheter

Högsäsong för hagelskador – kan kosta tusenlappar

Publicerad 7 juni 2022
Mer än hälften av alla försäkringsskador som anmäls på grund av hagelskurar inträffar i juni, enligt nya siffror.

Just nu är det högsäsong för hagelskador. Sommarmånaderna juni, juli och augusti sticker ut när det gäller antalet skador som anmäls på grund av oväder med hagelskurar, uppger tyska bilistorganisationen ADAC.

Även om hagelskurarna ofta inträffar lokalt kan skadorna bli stora. De kan orsaka bucklor i plåten eller glasskador. Om regn eller hagel tränger in i bilen blir reparationen ännu dyrare.

Även om skadorna omfattas av försäkringen kan självrisken bli dyr, och på sikt kan premierna höjas. Snittkostnaden för försäkringsbolagen för att reparera hagelskador ligger enligt ADAC på omkring 30 000 kronor, men det var heller inte ovanligt med reparationskostnader på uppemot 50 000 kr.

”Extrema väderhändelser blir allt vanligare och tunnare karosspaneler leder till allvarligare skador”

Bara i Tyskland anmäldes förra året 400 000 skador efter hagelskurar. Mer än hälften av dem anmäls i juni.

– Den långsiktiga trenden är tydlig: skadorna från hagelstormar ökar och bilreparationerna blir dyrare. Extrema väderhändelser blir allt vanligare och tunnare karosspaneler leder till allvarligare skador, säger Robert Heil, skadechef för ADAC:s försäkring.

Enligt prognoser från SMHI blir extrema väderhändelser vanligare.

– Klimatet kommer att förändras och extremväder kommer att bli mer vanligt och mer extremt. Det vet vi. Det kan leda till kostsamma skador, göra att man inte kommer fram och orsaka olyckor, har Yvonne Andersson-Sköld, professor vid forskningsinstitutet VTI, tidigare sagt i ett reportage.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.