Nästa artikel
Högre skaderisk med 4WD
Nyheter

Högre skaderisk med 4WD

Publicerad 5 maj 2017 (uppdaterad 28 april 2021)
Fyrhjulsdrivna bilar har definitivt lättare att ta sig fram på vintern, enligt Folksams tester. Men försäkringsbolaget menar att det sker på bekostnad av säkerheten.
Ny rapport visar att fyrhjulsdrivna bilar ökar risken för personskador på vinterväglag med upp till 40 procent.
Försäkringsbolaget Folksam har gjort en studie som visar att bilar som har fyrhjulsdrift är inblandade i singel- eller mötesolyckor på is eller snö mellan 15-41 procent oftare än bilar utan fyrhjulsdrift.

– Vi kan med säkerhet säga att olycksrisken ökar. Det finns ingen skillnad mellan permanent och automatisk fyrhjulsdrift och inte heller mellan stora eller mellanstora bilar, säger Matteo Rizzi, trafikforskare på Folksam.

Dessutom krockar fyrhjulsdrivna bilar med 10 procent högre hastighet på vintern.
– Resultaten tyder på att fyrhjulsdrift maskerar hala vägförhållanden. Bättre väggrepp vid acceleration gör att föraren inte anpassar hastigheten efter väglaget. När är det dags att bromsa är hastigheten högre och därmed bromssträckan längre, eftersom en fyrhjulsdriven bil inte bromsar mer effektivt än en tvåhjulsdriven, säger Matteo Rizzi.

Folksams tester visar att fyrhjulsdrift har en klar fördel mot driv på två hjul på blankis med upp till tre gånger bättre framkomlighet, men att fördelen sker på bekostnad av säkerheten vid andra vanligare trafiksituationer.

Studien bygger på 35.000 polisrapporterade olyckor med antisladdbilar i Sverige sedan 2003. De vanligast förekommande bilarna i olycksmaterialet var Audi A4, årsmodell 2001 och framåt, Audi A6 (1998-), Skoda Octavia (2005-), Subaru Legacy/Outback (2009-), Volvo XC60 (2008-), XC90 (2002-), V70/XC70/S80 (2000-), Volkswagen Passat (1997-), samt Nissan Qashqai (2007-).

På torrt eller vått underlag var olycksrisken densamma vare sig man kör tvåhjulsdrivet eller med 4WD.
 
Diskutera: Tror du att det finns en övertro på bilens kapacitet på vintern hos 4WD-förare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Svar: Ja!

#2 • Uppdaterat: 2017-05-05 13:31
Centurion

Hade varit intressant att se hur många 4wd-förare som väljer dubbfritt bara för att de tror att dubbar inte behövs när man kör 4wd... tanken slår en när man läser ovan: "När är det dags att bromsa är hastigheten högre och därmed bromssträckan längre, eftersom en fyrhjulsdriven bil inte bromsar mer effektivt än en tvåhjulsdriven, säger Matteo Rizzi."
4wd hjälper inte mycket när man ska bromsa! Tankevurpa hos många där...

#3 • Uppdaterat: 2017-05-05 13:50
Anders_O

Följdfrågorna, eftersom länk till rapporten saknas, blir då:
1. Har man tagit hänsyn till att de som äger flera bilar tenderar att alltid använda den som är fyrhjulsdriven när det är dåligt väglag?
2. Har man tagit hänsyn till körsträckan på vinterväglag? Dom som kör mycket under dåliga förhållanden tenderar att välja en fyrhjulsdriven bil.
I och med att olycksrisken generellt ökar när det är halt så får man då automatiskt en övervikt för olyckor för bilar med fyrhjulsdrift.

Jag tycker rent av att man kan observera detta fenomen själv, är det riktigt skitväder så tycks andelen fyrhjulsdrivna bilar på vägarna vara mycket större än en genomsnittlig dag. Det finns alltså en risk att statistiken säger mer om under vilka förhållanden bilarna brukas än om hur fyrhjulsdrift påverkar olycksrisken.

Det blir lite samma sak som att säga att sommardäck är säkrare än vinterdäck, för risken att råka ut för en olycka är högre när bilar kör på vinterdäck.

Vi har ju sett annan statistik där vissa bilmärken, typ BMW, är inblandade i många gånger fler olyckor per körd mil än andra bilmärken, som jämförelse.

#4 • Uppdaterat: 2017-05-05 14:11
Hackenbush

Absolut finns det en övertro. Man ser många 4wd suvar under omkörning på vintern.
Tyvärr bromsar man inte bättre än andra bilar med 4wd när det går åt helsike man har liksom 2wd bromsar på 4 hjul.
De som köper 4wd men kör som om de hade 2wd har förstås en god extra säkerhet åtminstonde när det gäller drivningen.

#5 • Uppdaterat: 2017-05-05 13:57
pinjong

Instämmer med föregående att det kan uppstå en övertro. Kanske dags att förbjuda vinterdäck så att folk blir riktigt försiktiga? ;-)

#6 • Uppdaterat: 2017-05-05 14:51
Lars_A

Enligt Jan-Erik Berggren på Allt om Bilar presenteras undersökningen i juni.

#7 • Uppdaterat: 2017-05-05 15:11
mso 1000

Inte det minsta förvånad faktiskt. I tid och otid blir man omkörda av suvar i 130 fast man håller 100-110 på fjäll vägarna och ofta i dåligt väglag utan sikt . Folk har överlag en övertro på 4wd och märker inte eller förtränger att det är halkigt eller dåligt väglag

#8 • Uppdaterat: 2017-05-05 15:25
skarj

@centurion, är det verkligen så många som gör den tankevurpan att man tror att en 4WD-bil bromsar bättre? Det tror jag inte, men många tycker nog att bilen går stadigt i högre hastigheter och blir fartblinda på vintern, tror att det är farten som ställer till det och inte 4WD, medvetet vinklad artikel. Har för tillfället ingen bil med AWD men gillar tryggheten det ger, har för övrigt aldrig varit av vägen eller med i någon olycka, vara sig med 2WD eller 4WD. Skulle idag köpa AWD om bilarna i övrigt hade samma spec. För er som inte provat, tycker på alla vis en omkörning är säkrare på vintern med 4WD, snabbar (vilket är tryggare) och stabilare. Sen kanske det är absolut tryggast att inte köra om alls...

#9 • Uppdaterat: 2017-05-05 15:30
LennartJ

När jag läser artikeln, gäller det hela Sverige. Det verkar som att "partikel" har kört sitt huvud i stolpen. Men visst är det tokigt att ha en övertro, samma sak gäller dubbdäck. Kanske vore en idé att förbjuda dubbdäck, i alla fall söder om Dalälven. Har själv kört 4wd dubbfritt. Det är fantastiskt att lätt komma fram på oplogade vägar, enkelt att köra om bilar som ligger och kryper i 50 på motorvägar.

#a • Uppdaterat: 2017-05-05 15:37
Swemba

Det är även så att glass ökar risken för drunkningsolyckor och att man blir lång av att spela basket.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.