Bild
Nästa artikel
Nyheter

Här underkänns flest bilar i besiktningen

Publicerad 2021-03-25 14:47 (uppdaterad 2021-03-25 15:16)
Trots att skicket på Sveriges personbilar blir allt bättre varierar det i landet. I ett län går var fjärde bil inte igenom bilbesiktningen.
Transportstyrelsen har sammanställt en rapport om besiktningen av personbilar i Sverige. Under 2020 genomfördes runt 3,5 miljoner personbilsbesiktningar och i drygt 780.000 av fallen underkändes bilen med krav på efterkontroll.

Det är den lägsta andelen som Transportstyrelsen uppmätt. 
– Vi har under många år sett en nedgång när det gäller andelen underkända bilar. Trenden är tydlig under de senaste 10 åren. Utvecklingen talar för att bilarna blir allt bättre och därmed också allt mer trafiksäkra, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.
 

"Det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset."

I genomsnitt underkändes 22,2 procent i kontrollbesiktningen förra året, vilket är rekordlågt. Men det finns regionala variationer. Bäst i Sverige är bilarna på Gotland där bara 19,3 procent underkändes 2020. Sämst resultat återfinns i Värmlands län där 27,8 procent av bilarna inte gick igenom besiktningen i fjol.  

Den absolut vanligaste orsaken till anmärkningar i hela landet var fel på halvljuset. Faktum är att två tredjedelar av alla nerslag var ljusrelaterade. 
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset. Tillfredsställande ljus är väldigt viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv och dessutom något som du enkelt kan lösa själv på de flesta personbilarna, säger Mikael Andersson.  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.