Bild
Nästa artikel
Nyheter

10 år sedan avregleringen – nu ska bilbesiktningen kartläggas

Publicerad 10 november 2020 (uppdaterad 11 november 2020)
Går det att besikta sin bil i glesbygden? Det ska ny utredning ta reda på.
Det är ett decennium sedan som statliga Svensk Bilprovnings monopol avskaffades och andra aktörer tilläts besikta bilar. Transportstyrelsen undersöker årligen läget på besiktningsmarknaden och när de i den senaste rapporten summerar tiden efter avregleringen visar det sig att kostnaden för att besikta bilen har ökat mer än konsumentprisindex, KPI.

Dessutom har det blivit fler besiktningsstationer, samtidigt som antalet besiktningstekniker minskat.

Hur många besiktningsstationer som finns i länen varierar. Swedac, myndigheten som ansvarar för teknisk kontroll och ackreditering av besiktningsfirmorna, har i sin senaste sammanställning uppgett att Gotland har 4 stycken, medan Västra Götaland har 90 stycken, flest i hela landet. Jämtland får klara sig på 9 stationer och i Blekinge fanns det under 2019 11 besiktningsstationer.  

Regeringen ger nu Transportstyrelsen i uppdrag att analysera hur tillgängligheten för fordonsbesiktning ser ut i hela landet.
– Möjligheterna att besiktiga din bil ska vara goda, var du än bor i landet. Därför får Transportstyrelsen nu i uppdrag att utreda tillgängligheten, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Uppdraget ska vara klart i mitten av januari 2021.

Diskutera: Har du goda möjligheter till bilbesiktning där du bor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-11-10 08:10
Hundter

Ja, jag har goda möjligheter till detta, även om jag bor på landet! Möts av vänlig och kunnig personal, men noterar att priset höjs varje gång!

#2 • 2020-11-10 08:11
stonebreaker

dessa avregleringar initierade av borgliga partier .. har någon fått avsedd effekt?

#3 • 2020-11-10 08:12
hultarn

Antalet stationer varierar förstås beroende på underlaget, dvs hur många fordon det finns i området.
För min egen del har det blivit mycket bättre, förr var det hopplöst att få tid, särskilt på våren. På senare år har antalet stationer när mig flerdubblats. Förr var 6 veckors väntetid standard. Nu finns det alltid tider, och lördagsöppet passar mig utmärkt.
Priserna har höjts, men samtidigt kommer fler erbjudanden, tror jag betalade 395 kr senast. Stationschefen på Opus nära mig krigar mot sina chefer, och vill hålla nere priserna. Har man ett erbjudande från en konkurrent med sig, får man det priset även på Opus. Bra!

#4 • 2020-11-10 08:24
hultarn

Något som ofta glöms bort när det gäller priserna, är att numera är det inte årlig kontroll, utan 14-månaders intervall.
Detta påverkar självklart totalkostnaden. Prishöjningen är inte så stor som först synes.

#5 • 2020-11-10 08:46
L. Mäkinen

Senaste veckan har jag bokat besiktningstider vid tre tillfällen. Alla gånger har jag fått välja tid dagen efter utom idag då jag fick en tid i eftermiddag. Övriga tider har jag bokat på kvällen efter stängning så det är väl naturligt.
Den stora skillnaden efter avregleringen tycker jag är attityden hos personalen. Det är inte griniga gubbar som försöker slå hål på frisk plåt längre utan de är betydligt trevligare. Även om man får anmärkningar känns det bättre med ett leende.

#6 • 2020-11-10 09:06
glimma-48

Jag besiktigade bil + liten obromsad släp i augusti. Detta kostade mej 950 kr och då fick jag "spontanbesiktningsrabatt". Hela besiktningen tog ca 18 minuter. Hur seriöst besiktningen går till nuförtiden verkar bero på var man är och på vilket humör besiktningsmannen (?) är. Jag ser för min del bara nackdelar med avregleringen. Att det finns fler ställen kan naturligtvis vara en fördel för andra.

#7 • 2020-11-10 10:25
Mattse

Betydligt bättre sedan avregleringen. Nu går det att få en tid både snabbt och när man vill. Behöver inte ta ledigt från jobbet, vilket är en kostnad som ska räknas in i bedömningen av prishöjningen.

Mest positivt är att det blivit betydligt enklare att få igenom entusiastbilen. På gamla bilprovnings-tiden var det ofta någon nitisk gammal besiktningsgubbe som gjorde sitt yttersta att slå ner på bilen och rosthammaren gick som trumpinnar på underredet.
Idag är det konkurrens om kunderna bland alla besiktningsföretag och ett godkänt resultat ger nöjda kunder som kommer tillbaka. Så trots att bilen har blivit 10 år äldre sedan avregleringen är den enklare än någonsin att få godkänd.

#9 • 2020-11-10 11:41
Styggavargen

Priserna skenade direkt över konsumpentpris index!. Bara att konstatera att stora saker inte går att avreglera, det blir ett fåtal aktörer som tar över och priserna höjs. Den enda "avreglering" som funkat var den om mobiloperatörerna, eller var det ens en avreglering? (jag är osäker).

#a • 2020-11-10 11:43
Styggavargen

Mattse, då betalar du närmare 600 kr för besikningen, om du vill ha en tid som är billigare är det sådana tider ingen annan vill besikta bilen, typ 10.30 en måndag..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.