Nästa artikel
Här är nya Mercedes CLA
Nyheter

Här är nya Mercedes CLA

Publicerad 10 januari 2019 (uppdaterad 10 januari 2019)
Den kutryggiga bilen presenteras i en ny generation.
Mercedez-Benz CLA baseras på senaste A-klass som vi stiftade bekantskap med i februari 2018. CLA fokuserar hårdare på det yttre, med livsstilsbetonad design. Den svepande sedanen i coupéstil har en sluttande bakruta och trubbigt, nedåtlutande framparti, som biltillverkaren liknar vid en hajnos.

Bilen har vuxit några centimeter åt de flesta håll, däremot är totalbredden något mindre eftersom sidospeglarna slimmats ner. Bagageutrymmet har krympt, från 470 till 460 liter. 

CLA har lånat självkörande förmågor från S-klass, bland annat kan den byta fil om blinkersen aktiveras. Om bilen står stilla och förutspår att den kommer bli påkörd bakifrån trycks bromsen ner för att dämpa den framåtkastande rörelsen vid kollisionen. 
 
Operativsystemet MBUX har utvecklats och blivit ännu smartare än när det först presenterades på teknikmässan CES för ett år sedan. Med hjälp av den artificiella intelligensen kan bilen konversera med resenärer och svara på frågor om allt från vägbeskrivningar och restaurangrekommendationer till avancerade mattetal, så länge passagerarna inleder meningen med ”Hej Mercedes”.

Viss intuitiv geststyrning är också möjlig, bland annat så släcks kupébelysningen bara föraren börjar sträcka ut handen mot backspegeln och om den i förarstolen börjar treva efter något på det tomma passagerarsätet bredvid så tänds automatiskt lampan ovanför. Så fort föraren drar bort handen så släcks lampan igen. 

Mercedes CLA byggs i Ungern och lanseras i maj, då med en rad diesel- eller bensinalternativ med manuell eller automatisk växellåda, samt fyrhjulsdrift.  

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes-Benz CLA?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.