Nästa artikel
Här är nya Kia Sorento (2013)
Nyheter

Här är nya Kia Sorento (2013)

Publicerad 17 augusti 2012 (uppdaterad 22 augusti 2012)
Kia släpper en ny, uppdaterad, Sorento i år. Nu har vi bilder och detaljer för bilen som visas upp på bilsalongen i Paris.

Det är många nyheter som gäller för den version av Kia Sorento som kommer till Sverige i november. Både invändigt, utvändigt och under huven har Sorento förändrats.

Nya Sorento är byggd på en helt ny plattform och har fått drivlinorna förbättrade, vilket bland annat ger en bättre bränsleekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Kia har även satsat lite extra på att få ner bilens luftmotstånd.

Utvändigt får Sorento bland annat nya stötfångare både på fram- och baksidan, ny grill och LED-strålkastare. Enligt Kia är bilen en av de tystare i klassen och på insidan märks ett helt nytt utseende med bland annat större ben- och takutrymme.

Bättre krockskydd
Kia har dessutom gjort om karossen, där man har ökat andelen höghållfasthetsstål till en fjärdedel. Detta förbättrar krockskyddet från alla sidor och kompletteras med sex krockkuddar.

Motormässigt har nya Sorento ett stort antal olika bensinare och dieslar som ger mellan 150 och 280 hästkrafter. Den svenska marknaden får en 2,2-liters dieselturbo som ger 197 hästkrafter och 436 newtonmeter i drivmoment. Den har ett utsläpp på 159 gram per kilometer.

Växellådan är automatisk och sexväxlad. Hela vridmomentet går till framhjulen, men hälften överförs till bakhjulen om framhjulen skulle förlora fästet. Föraren kan också välja att låsa till fyrhjulsdrift, något som till exempel kan vara användbart när det är halt.

Diskutera: Vad tycker du om nya Kia Sorento?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-17 11:38
rac

Vilket driv!! ny Picanto Rio ceed sportage quoris optima o nu carens o sorenton på mindre än 2år!!
För att inte tala om vilket lyft på samtliga! från budget till nära premiumkänsla!!

#2 • Uppdaterat: 2012-08-17 12:07
IngoS

Utseendet är i alla fall inte insmickrande typ Toyota Prius Plus. Fronten ett ganska fult misch-masch med Kia-fjärilen (kännetecken, motsvarighet till BMW-njurarna) inramad litet slumpvis; sidorna med uppdragna dörrsidor är delvis traditionellt utformade med alldeles för massiva plåtsjok: bakluckan och bakljusen är rätt trista typ 2005 formulär 1A. Utseendet är i alla fall personligt och sticker ut, trots det är ett hopplock av designdetaljer från olika håll. Ska kanske associera litet till klumpiga amerikanska vans, vilket inte är det sämsta i sammanhanget, tvärs om. Om det blir en succé beror på pris och bilens egenskaper i övrigt. Höghållfasthetsstål för att få ned vikten talar för ambitioner att ligga i framkant av utvecklingen (jfr Mazda CX-5). Kia lär ligga i teknisk framkant också med dieselrening utan tillsatsvätskor- uppfyller de 2014 års eu-krav är det dags att slå på stora trumman. -Vi kanske kommer att behöva vänja oss att se den här i trafiken!

#3 • Uppdaterat: 2012-08-17 13:00
Mistro

Vi pratar säkert om ett pris runt 350.000kr så jättevanlig i våra miljötider lär den inte bli även om man har fått ner utsläppen rejält.
Det finns dessutom ett starkt motstånd mot Kia så att jag tror att det är bilar upp till 200.000kr som kommer att fortsätta vara deras starkaste kort.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-17 14:10
rac

ja Mistro det tror jag med bilar för vanligt folk som betalar bilen med egna pengar!!

#5 • Uppdaterat: 2012-08-17 21:40
kesey

Måste säga att KIA är ett av de mest imponerande bilmärken för tillfället. Vilken enorm utveckling på 5 år.

#6 • Uppdaterat: 2012-08-18 20:27
Hackenbush

Hela instrumentpanelen ser ut att vara gjort i ett enda stort sjok gråsvart plast.
Det ser väldigt billigt och tråkigt ut även om man försöker lysa upp den med diverse flipperspelsbetonade lampor och menyer. Nä det är inte i klass med de flesta Europeiska inredningarna.

#7 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Nära premiumkänsla?

Definitivt inte. Koreanerna är fortfarande mästare på mest plast- och lågpriskänsla i inredningen. God tvåa är ett par japanska märken.

Kass bil utan någon unikt bra egenskap. Dom är inte ens billigast längre..

#8 • Uppdaterat: 2012-08-19 11:44
Peter i Sydney

Blir säkert en uddabil i Sverige och en storsäljare här i Australien. Den mekaniska kvaliteten är säkert mycket bra. Till skillnad från Sverige kan vi köra i vildmarken där det inte finns några vägar och då är ingenting vitigare än mekanisk driftsäkerhet. Hur bilen ser ut och hur bra inredningen är har ingen betydelse. Jag förstår faktiskt inte varför Kia över huvudtaget bryr sig om att sälja den här bilen i europa.

#9 • Uppdaterat: 2012-08-19 13:13
rac

Ja Rålle man får tycka vad man vill! Men säljer gör dom, medans andra europeiska märken slår igen fabriker så har kia/Hyundai det omvända problemet att dom inte har fabrikskapacitet till att tillverka bilar i den takt dom skulle kunna sälja o det är väl av den anledningen dom också har kunnat börja höja priserna även om det i många fall är långt kvar till de europeiska konkurrenterna.
Kommer bli tufft för europeiska bilmärken i framtiden för snart kommer kineserna med!!

#a • Uppdaterat: 2012-08-19 13:19
Peter i Sydney

Sorento är en bil för oss fattiglappar som inte har råd med en Land Rover Discovery eller en Toyota Landcruiser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.