Nästa artikel
Här är framtidens trender i bilfärg
Nyheter

Här är framtidens trender i bilfärg

Publicerad 20 juni 2017 (uppdaterad 20 juni 2017)
Nya crossovern Hyundai Kona i en trendig färg.
Färgspecialist förutspår de populäraste kulörerna på bilar.
Tyska kemi- och färgspecialisten BASF släpper varje år en rapport där de förutser vilka bilfärger som de tror kommer att bli trendiga de kommande 3-5 åren. Företaget har tagit fram en färgkarta med 65 kulörer som förväntas bli en vanlig syn på billacken.

En färg i ropet är blått, detta för att den representerar den digitaliserade tidsåldern vi lever i. Bilar utvecklas från objekt till uppkopplade, avancerade produkter som kan kommunicera med omgivningen och enligt rapporten symboliserar färgen blå ny teknik och den mänskliga kroppens uppkoppling med den digitala världen. Andra billackeringar som förväntas slå är varma, beigea toner som efterliknar mänsklig hud, samt pasteller.

Förutom de globala färgspaningarna har undersökningen delats in i olika regioner: USA, Asien och EMEA. I den sistnämnda ingår Europa och det är en stor grupp som buntats ihop med Afrika och Mellanöstern, därav det lite spretiga resultatet. Prognosen är att ljust guld blir poppis i arabländerna, inspirerat av välbärgad livsstil i Dubai och andra oljemetropoler. I Europa lutar kulörerna åt det gröngula hållet, enligt BASF. I USA är nyckelfärgen mörkt marinblå och i Asien lutar det åt pärlvitt och blodrött.

Trendanalytikerna tror även på att vi kommer att få se avancerade färgtekniker. Till exempel en mörk antracit som kan reflektera mycket ljus och därmed sänka temperaturen inuti och utanpå bilen när det är soligt.
 
Diskutera: Vilken är din favoritfärg på bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-06-20 15:13
saabnisse

Signalgrön!

#2 • Uppdaterat: 2017-06-20 15:25
Axa

Rostbrun!

#3 • Uppdaterat: 2017-06-20 15:44
Optimus

Marinblå med ljus inredning(klart opraktiskt på en inredning men snyggt)

#4 • Uppdaterat: 2017-06-20 15:49
Raphael

Jag skulle gärna se nya C3 Aircross i gulgrönt, som faktiskt var en färg som fanns till föregångaren C3 Picasso.

#5 • Uppdaterat: 2017-06-20 17:33
rikast

Jag är ingen specialist men ska jag satsa pengar blir det på svart, vit eller silver fram till år 2385 ca.

#6 • Uppdaterat: 2017-06-20 18:08
Vorwärts

British Racing Green!

#7 • Uppdaterat: 2017-06-20 18:46
adzam

Rodnad röd

#8 • Uppdaterat: 2017-06-20 19:03
Tvärnit

Ta färgkartans rad 2-4 kapa i mitten och dumpa höger halva...Dem färgerna är mina favoriter på en bil.
Jag o min fru hade en intressant diskussion om färg på bil och hon kan personligen tänka sig rosa o gula o andra kulöra nyanser om de inte vore så att folk dömer och vi tänkte oss då Kalifornien. Hon vart lite ställd när jag vidhöll skogens tema, barr, bark, mossa, mylla o mineraler. -Men i Kalifornien alltså!
Men jag är inte gräll till mitt väsen utan sober, så kanske ändå så är inte "gråskalan" oss påtvingad utan att vi väljer gärna så och jag befarar att så kommer att förbli.

#9 • Uppdaterat: 2017-06-20 22:26
Grosser

Magic Blue Metallic!

#a • Uppdaterat: 2017-06-21 04:25
Roger Skagerström

Det är ju välidigt beroende på bil. Om bilen är kantig, har mycket konvexa eller konkava former. Världens tråkigaste färg - solid vit, ser ändå riktigt snyggt ut på tex många Peugeot-modeller (de kan ibland se ut som de är gjorda av porslin!). Och BMW då, med sin Alpinvit. Skulle nog säga att det är en omöjlig fråga :P Typ vilken är din favoritpizza? :P Men om jag ska följa Tvärnits exempel och välja en skala iallafall, så är jag nog på samma spår som honom. Överlag mörka färger som drar lite mot grått - men med mycket flake/metallic i. Volkswagen hade/har tex en riktigt snygg brun, som jag mest sett CC i - Black Oak Brown Metallic. CC'n i den färgen eller vit metallic - med R-line.. Jösses va snygg! Nissans Nightshade är förbaskat snygg med! Finns mest på Qashqai tror jag. Mööööööörk lila metallic. Påminner lite om en mindre vulgär variant av Midnight Purple som fanns på Skylinen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.