Nästa artikel
Hans fick rätt mot Circle K: ”En stor seger”
Nyheter

Hans fick rätt mot Circle K: ”En stor seger”

Publicerad 13 oktober 2022 (uppdaterad 21 oktober 2022)
I juni 2021 stämde Uppsalabon Hans Filipsson bensinstationsjätten Circle K för brott mot diskrimineringslagen. I dag kom domen från Stockholms tingsrätt – som ger honom delvis rätt.

Det var när rullstolsburna Hans Filipsson upptäckte att han inte kunde tanka sin bil vid Ingos obemannade bensinstationer som han bestämde sig för att ta saken till domstol.

I juni 2021 stämde han Circle K, som äger Ingo, för brott mot bland annat diskrimineringslagen. Med sig hade han organisationerna DHR, Disability Rights Defenders Sweden och Talerättsfonden mot diskriminering.

Han menade att de tre obemannade Ingo-stationerna han testat inte var tillgängliga för rullstolsburna. Han kunde inte nå kortterminalen, och kunde därför inte tanka sin bil.

Det, menade han, var ett brott mot diskrimineringslagen, som sedan 2015 räknar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering.

Bilden visar ett exempel på en betalterminal hos Ingo som inte är tillgänglig för rullstolsburna. Terminalen är högt monterad, och det tjocka betongfundamentet gör att det inte går att komma ända fram. Foto: Hans Filipsson

I sin dom den 13 oktober ger Stockholms tingsrätt Hans Filipsson delvis rätt. Circle K döms att betala 10 000 kronor i skadestånd för bristande tillgänglighet vid en av de tre aktuella stationerna.

Enligt domen har det alltså förekommit diskriminering, men den anses inte ha varit allvarlig. ”Såvitt framkommit har den bristande tillgängligheten varken varit avsiktlig eller skett med uppsåt att kränka”, skriver domstolen.

Vidare ska var och en av parterna betala sina egna rättegångskostnader, eftersom båda sidor anses ha ”ömsom vunnit och förlorat”.

Hans Filipsson ser trots allt beslutet som en seger.
– Det är jättekul att domstolen går på min linje när det gäller en av stationerna i alla fall. Det är en stor seger, säger han till Vi Bilägare.

Han misstänker att Circle K kommer att överklaga, vilket de har fram till den tredje november på sig att göra. Men om domen vinner laga kraft kommer den att få stor betydelse, menar han.
– Då kan krav börja ställas på att automatstationer ska vara tillgängliga för människor som använder rullstol. Ingos stationer är definitivt inte det i dag.

Sverige ligger långt efter andra länder vad gäller tillgänglighet för funktionsvarierade, trots de lagliga kraven, menar Hans Filipsson.
– Det är just därför jag vill pröva det här, för att ta reda på vad svensk lagstiftning går för egentligen. I andra länder är det här strider som togs för 20 år sedan.

Vi Bilägare har sökt Circle K för en kommentar, men ännu inte fått något svar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 13 oktober 2022 Jag har inte tänkt på det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.