Bild
Nästa artikel
En surfplatta kan förvandlas till en tung projektil vid en krock.
En surfplatta kan förvandlas till en tung projektil vid en krock.

Håll koll på surfplattan på bilsemestern

Nyheter

Tar du bilen till semestermålet? Här får du några tips på vägen.

Däcktillverkaren Continental har sammanställt en lista med goda råd till alla barnfamiljer som ska ge sig ut på vägarna i sommar. 
– Som individ har man ett stort ansvar i trafiken, särskilt med barn i bilen, säger Alexandra Giers på Continental Däck i Sverige.

Innan avresa är det en god idé att kolla lufttryck och skicket på däcken. Att strålkastarna lyser som de ska är också viktigt att kontrollera, liksom att fylla på spolarvätska och eventuellt olja. 

Det gäller också att packa rätt och undvika lösa föremål, som vid kollision förvandlas till flygande projektiler. 
”Man brukar säga att ett föremåls vikt ökar med ca 40 ggr när det kolliderar med något om bilen körs i 50 km/h”, skriver Continental och fortsätter: ”Vid 100 km/h multipliceras vikten med fyra. Det betyder att en surfplatta som väger 500 gram väger 20 kg vid krock i 50 km/h och 80 kg i 100 km/h. En vattenflaska på 1 liter väger ca 1 kg, den skulle alltså enligt samma beräkning väga 40 kg vid krock i 50 km/h – och 160 kg i 100 km/h. Att undvika lösa föremål i bilen kan alltså vara avgörande.” Rådet till föräldrar vars barn använder surfplattor är att spänna fast surfplattorna i stolsryggen. 

Under bilresan bör föräldrar undvika att ge små barn i baksätet ätbara saker, eftersom det är svårt att övervaka när de äter och finns risk att de sätter i halsen. Maten bör istället intagas på rastplatser; regelbundna pauser och bensträckare är nödvändigt för alla bilresenärer.


Slutligen ska man såklart aldrig lämna kvar ett barn eller ett djur i en varm bil, inte ens under korta perioder, eftersom temperaturen kan stiga till dödliga nivåer. 

Vill du ha fler goda råd? Tidigare i sommar tipsade bildelskedjan Mekster om vad man bör tänka på under bilsemestern. Det kan du läsa om här.

Diskutera: Vad är dina bästa råd till de som semestrar med bil?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-07-03 17:34

Jag tycker man ska köra lugnt, hålla hastigheten, hålla avstånden, inte köra om när man får möte, man ska använda blinkers och ha mycket tid på sig, man ska inte tuta på varandra i onödan och man ska inte brusa upp och visa näven när man möter trafikanter som saknar vett

#2
2018-07-03 23:05

Bra skrivet.
Ta det lugn och gilla läget då kommer man fram.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.