Bild
Nästa artikel
Grönt ljus för förarlösa bilar i Göteborg

Grönt ljus för förarlösa bilar i Göteborg

Nyheter

Transportstyrelsen har godkänt Volvo Cars ansökan om att testa självkörande bilar på allmän väg.

Från och med nu kan Göteborgstrafikanterna dela väg med bilar som kör på egen hand. Det är första gången som det görs försök med autonoma personbilar på allmän väg.

Sedan tidigare rullar självkörande bussar på begränsade sträckor i Stockholm och Göteborg. Enligt Transportstyrelsen får Volvo Cars bedriva sina tester på det större vägnätet i och kring Göteborg, där gång- och cykeltrafikanter är åtskilda från vägtrafiken. Det kommer att sitta en människa i bilen och övervaka tekniken. 


Egentligen var det tänkt att de självkörande försöken i Göteborg skulle dragit igång i december i fjol, men det stötte på patrull. Sedan några månader tillbaka kör fem familjer i Göteborgsområdet runt med Volvobilar som är utrustade med Volvos semi-självkörande funktion Pilot Assist, plus ett antal extra sensorer som samlar in data från bilens omgivning och personerna i bilen. Men de kan än så länge bara nyttja de självkörande egenskaper som finns i alla nya Volvobilar som har Pilot Assist, berättar Annika Bjerstaf som är presschef på Volvo Car i Sverige. 
– För att få köra självkörande bilar enligt det tillstånd vi nu fått krävs en specialutbildning, säger hon. 


Diskutera: Vad tycker du om Volvos testverksamhet med självkörande bilar? 
 
Taggar: Nyheter, Volvo

Kommentarer

#1
2018-09-19 12:32

Utvecklingen går fort just nu, "branscherna" (inte bara bilfabrikörerna) investerar många miljarder i detta (typ högt tresiffrigt antal sådana redan i år!). Spännande med de första färdiga produkterna när de börjar säljas 2021 (inte bara Volvo utan även t.ex. BMW - som kallar sin utveckling Vision iNext, Mercedes, Toyota m.fl.). De bilar som man kommer att kunna köpa redan 2021 kommer även att kunna köras manuellt (med nästa generation förarstöd som hjälp/säkerhet) - och den kombinationen/möjligheten kommer säkerligen att dominera nybilsförsäljningen tills minst 2030 och kanske + det).
Det blir en utmaning för "mossiga" myndigheter att hänga med i utvecklingen och anpassa sig till nya förutsättningar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.