Bild
Nästa artikel

GPS en säkerhetsrisk i trafiken

Nyheter

Var tionde bilist som använder GPS och bor i storstad har råkat ut för en trafikincident eller olycka på grund av att GPS:en har distraherat eller lett fel. Det är resultatet av en ny undersökning som Gallup utfört på uppdrag av försäkringsbolaget If.

- Stämmer det här är det alarmerande. Vår undersökning tyder på att GPS:en är ett långt allvarligare störningsmoment för bilföraren än vi tidigare trott, och lätt kan resultera i olyckor. Det är viktigt att Vägverket snarast gör en djupare granskning av riskerna med GPS, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Sverige är det land i Europa där antalet sålda GPS ökar mest. Försäljningen har nästan tredubblats på två år, från 125 000 under 2006 till 360 000 under 2007 (GfK Marketing Services Deutschland).

- Eftersom försäljningen av navigeringsutrustning till bilen ökar så kraftigt är risken stor att vi kommer att se allt fler olyckor i framtiden. När man kör ska man hålla ögonen på vägen och inget annat. Undersökningen visar att det är svårt med en GPS i bilen, säger Dan Falconer.

Vägverket föreslog nyligen att all kommunikationsutrustning, där GPS inräknades, skulle förbjudas på grund av säkerhetsrisken. Infrastrukturminister Åsa Torkelsson sa nej till förslaget.

Totalt sett visar undersökningen att av de personer som hade GPS i bilen uppgav sex procent att de drabbats av en olycka på grund av att de blivit distraherade av GPS:en.

Gallup ställde frågor om GPS i bil till 1 101 svenskar under februari-mars. 401 personer uppgav att de hade GPS i bilen. 82 personer hade GPS i bilen och bodde i storstad. Åtta av dessa hade råkat ut för en olycka på grund av GPS:en.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.