Bild
Nästa artikel
Nyheter

Google bygger nytt Sensus åt Volvo

Publicerad 16 maj 2017 (uppdaterad 16 maj 2017)
Användargränssnittet Android blir grunden i framtida Volvobilars infotainmentsystem.
Volvos infotainmentsystem Sensus kommer att göras om. Biltillverkaren har gått ihop med Google och nästa generation infotainmentsystem kommer att baseras på Googles operativsystem Android. Redan nu finns stöd för Apple Carplay och Android Auto i nya Volvobilar, men skillnaden med det nya systemet blir att bilägaren kan ladda ner appar direkt i bilen, istället för att använda sig av en uppkopplad mobiltelefon. 

– Android ger oss tillgång till ett stort ekosystem samtidigt som vi kan behålla Volvos välbekanta användargränssnitt. Vi kommer att erbjuda hundratals med populära appar och en välintegrerad, uppkopplad upplevelse, säger Henrik Green, som är chef för Volvos forsknings- och utvecklingsavdelning.

Om två år ska det nya Google-systemet vara färdigbyggt och stoppas in i nya Volvomodeller. Det är oklart om Sensus-namnet kommer att leva kvar, men Annika Bjerstaf som är presschef på Volvo Cars, säger att Googles system kommer att integreras tillsammans med Sensus som också ska fortsätta utvecklas. 
 
Diskutera: Vad tycker du om att Volvo ska använda sig av Googles Android-system?
 

Kommentarer

#1 • 2017-05-16 10:26
Hackenbush

Det kommer att bli lättare att "hacka" bilar med googles system.

#2 • 2017-05-16 12:35
Reverend Benny

Nu vet jag inte mer än det som står i artikeln rörande systemet, men det känns lite bakvänt att bygga ett system till ett infotainmentsystem som ska kunna ladda ner appar, och då från en speciell leverantörs app-store (om jag får gissa).
Jag tror mer att framtiden är att man har sin personliga enhet som kommer vara en telefonliknande device och det är där som allt sker. På så sätt så låser man inte bilen till specifika konton för appar eller liknande.

Det kan dock vara frågan om att man ersätter underliggande system som kanske är Windows Embedded och/eller QNX idag mot Android, men artikeln pratar ju om appar utan mobiltelefon vilket jag tycker låter lite forntid.

#3 • 2017-05-16 16:17
CEAT

Trodde Volvo skulle försöka bli bäst, nu blir dem näst bäst igen. Otroligt att man väljer android framför Apple 2017. Kan dock vara så att dem inte ens hade möjligheten till det valet dock, isåfall var det helt okej.

#4 • 2017-05-16 16:52
Hans Berglund

Varför kan vi inte kalla det för informationssystem i Sverige

#5 • 2017-05-16 18:16
Reverend Benny

@CEAT
Problemet är att man ens väljer mellan dessa två konkurrerande system. Idag så behöver man inte välja utan det finns en flora av system som Android och Apple är kompatibla med.
Om 2-3 år så kanske vi sitter med andra mobiltelefoner med andra OS och då är det bättre att ha ett system som inte är något av dessa två.
Idag så används främst 3 st OS vad jag vet, Windows Embedded (tidigare CE), QNX och några som bygger på Linuxkärnan.
Android Auto och Carplay fungerar ju med dessa, så varför välja sida? Ladda ner appar till bilen känns rätt meningslöst och innebär alltid en säkerhetsrisk. Bättre låta folk köra appar i mobilen som speglas på skärmen och körs isolerat från bilens system.

#6 • 2017-05-16 18:41
Axa

Så nu kommer Volvo börja återkalla på grund buggar i systemet...?

#7 • 2017-05-17 07:43
Hackenbush

@Hans, för att vi i Sverige är löjligt glada över att kasta ur oss engelska uttryck hela tiden.

#8 • 2017-05-17 07:54
hixx

@CEAT Det är ju otroligt varför man skulle välja Apple.
På mobiltelefonmarknaden har ju Android (som är ett tillgängligt system för alla som är intresserade att köra det i sin hårdvara enligt Googles villkor så klart) i princip en marknadsandel på 80-85%, medan Apple (som inte tillåter andra tillverkare att köra deras mjukvara på sin hårdvara, ca 10-12%. I Sverige ser det annorlunda ut, men det var väl ett tag sen Volvo bara hade siktet inställt på svenska marknaden. Varför skulle man INTE välja Android?

#9 • 2017-05-17 13:20
Axa

HIxx
De siffror jag hittar är 65% android och 31% för iOS. Men det är som du säger fördel Android. Sedan stämmer det väl inte med andra företags mjukvara hos Apple? Apple tillåter det men under stränga villkor. Google är ju generösare med villkoren.

#a • Uppdaterat: 2017-05-17 13:32
Hackenbush

Jag undrar lite varför det är bättre att ladda ner appar till bilen än att använda uppkopplad telefon istället i bilen?
Har man uppkopplad telefon istället så är det en plats mindre att uppdatera appar till.
Dessutom, hur ofta kommer man att sitta i bilen och fippla med appar på informationssystemskärmen? Bilen tar man för att man skall köra någonstans, oftast utan att behöva ställa in något och svara i telefon och spela t.ex. spotify görs ju automatisk när man startar bilen och telefonen kopplar upp sig mot bilen.
Jag förstår inte det praktiska med att ladda ner appar i bilen men så är jag ju en av dem som inte behöver vara på sociala medier varenda sekund jag är vaken och det är inte ofta jag tittar på film samtidigt som jag kör.
Navigatorn i bilen använder jag kanske 2-3 gånger om året men TCM kollar jag förstås ofta på innan jag kör för att se om det är trafikproblem någonstans, mycket mer har inte jag behov av.

Men visst bilfabrikanter är otroligt bra på att skapa behov av olika saker som man sedan kan ta extra betalt för.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.