Nästa artikel
Geely och saudisk oljejätte kan gå in i Renault
Nyheter

Geely och saudisk oljejätte kan gå in i Renault

Publicerad 5 september 2022 (uppdaterad 9 september 2022)
Enligt nya uppgifter kan Volvoägaren Geely och saudiska oljebolaget Aramco gå in som delägare i Renaults förbränningsmotordel.

Renault ska dela upp företaget i två olika delar – en som fokuserar på elbilar och en med fokus på förbränningsbilar och hybrider. Anledningen är att utvecklingen av bensin- och dieselbilar inte ska hindra omställningen till elbilar.

Just nu pågår förhandlingar med flera partners som eventuellt kan vara på väg att gå in i förbränningsbolaget. Enligt Reuters handlar det dels om kinesiska Volvoägaren Geely och dels om saudiska oljeföretaget Aramco.

Uppgifterna bekräftas inte officiellt av Renault men bilmärket samarbetar redan med Geely i Sydkorea och den kinesiska koncernen äger drygt 34 procent av aktierna i Renault-Samsung Motors. Det är redan klart att vissa Renaultmodeller ska använda Geelys CMA-plattform – som Volvo XC40 bygger på – i en del modeller.

Renault räknar med att den nya elbilsdivisionen, som kan döpas till Ampère, ska ha 10 000 anställda och börsnoteras under andra halvåret 2023.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 6 september 2022 MC - syftade på…
  • 6 september 2022 Pi skrev: Tur att det bara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.