Nästa artikel
Gående körs på trots belyst väg
Nyheter

Gående körs på trots belyst väg

Publicerad 4 december 2019 (uppdaterad 4 december 2019)
70 procent av krockarna sker där det existerar gatubelysning.
Enligt siffror från Transportstyrelsen sker 880 påkörningsolyckor i månaden under november och december, betydligt högre än resten av året då siffran ligger på 650. Vi är nu inne i december, den farligaste månaden för fotgängare att röra sig i trafiken när det är mörkt.

Försäkringsbolaget Folksam har kommit fram till att hälften av månadens påkörningsolyckor inträffar när mörkret faller.     

De har gått igenom olycksstatistik med fotgängare inblandade mellan åren 2015-2018. 80 procent av påkörningarna skedde i tätbebyggt område och 70 procent där det fanns belysning.
– Merparten av olyckorna sker i stadsmiljö med belysning. Det kan indikera att gångtrafikanter uppfattar sig som mer synliga än vad de i själva verket är, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

Främst är det unga som blir påkörda. De är inblandade i en tredjedel av olyckorna. 

När det gäller allvarliga olyckor är det värst att promenera längs landsvägen efter mörkrets intåg. 62 procent av dödsolyckorna som skedde utanför tätbebyggt område inträffade i mörkret, enligt Folksam.

Diskutera: Har du haft svårt att upptäcka fotgängare i mörkret de senaste veckorna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-04 09:13
Klarsynt

Dessvärre litar folk på allt som det står auto på, t ex "autobroms" med resulttatet att de hänger sig åt att göra annat, som att fibbla med mobilen.
Och som vi sett, bland annat i tidigare artikel här på ViB, så fungerar inte alltid det här autospektaklet och då blir det dessvärre helt onödiga olyckor.

Allt med "auto" borde testas i vart fall en gång per år av Bilprovningen.

.

#2 • Uppdaterat: 2019-12-04 09:21
Mattse

Om nu denna upplevda synlighet hos fotgängarna inte motsvarar den verkliga synligheten bör det vara väghållarens ansvar att uppgradera belysningen så att fotgängarna syns bättre och på så sätt undvika olyckorna.

Det moderna LED-ljuset som används i energisparande syfte ger dock inte lika bra allmänbelysning som tidigare kvicksilver/halogenlampor. Den äldre gatubelysningen gav ett bredare sken som syntes över hela vägen. LED-armaturer ger ett mer fokuserat ljus precis under stolpen men det är ofta mörkt stora delar mellan stolparna. Det kräver att stolparna står precis vid övergångsstället för att ge effekt, något som inte alla gånger är möjligt. Ofta byts bara själva ljuskällan ut mot LED medan stolpens placering får vara kvar (av ekonomiska skäl).

#3 • Uppdaterat: 2019-12-04 09:31
Pi

Man behöver inte mycket fantasi för att inse att mörkt klädda fotgängare (mycket vanligt) utan reflexer och i det slaskväder som ofta förekommer denna årstid gör fotgängare mer eller mindre osynliga - speciellt vid mötande trafik där bilarna ofta numera har starkt LED-ljus vilket kan upplevas som bländande och då inte underlättar upptäckten av dessa fotgängare. Om dessa dessutom går med näsan i mobilen så underlättas inte direkt samspelet i trafiken.
Detta har absolut inget med "auto" i bilarna att göra. Hur länge skall en viss skribent tillåtas fortsätta sprida sina irrläror i dessa spalter ?

#4 • Uppdaterat: 2019-12-04 09:35
Leif Kavander

Möjligt att belysning av övergångsställen ger en falsk trygghet hos de gående.

#5 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:39
mw73

Leif Larsson tror jag är något på spåren, det och zebralagen.

#6 • Uppdaterat: 2019-12-04 10:58
lsoderlund

Övergångsställen är ju inte en trafiksäkerhetsåtgärd vilket många faktiskt tror. Dels för att den faktiskt inger en falsk trygghet då gående idag har företräde gentemot fordon. Se bara hur det ser ut i storstäder, folk gå rakt ut i gatan utan att se sig för och med blicken ner i en telefon med musik spelandes i hörlurarna.

Egentligen borde man se över alla övergångsställen och titta på hur stor andel passager man har. Och där de är låga andelar passager kanske man skall ta bort övergångsställena eller bygga om till gångpassager. Dessa påverkar inte heller framkomligheten sämre, vilket faktiskt övergångsställen gör. Gångpassager är oftast även trafiksäkrare än övergångsställen öfr att den gående inte har företräde på passagen.

#7 • Uppdaterat: 2019-12-04 12:36
ksoderlund

Kan uppleva att själva övergångsställen är okej upplyst, men gångvägen/trottoaren bredvid är istället dåligt belyst, så plötsligt ur intet så dyker en oreflexad fotgängare rätt ut på övergångsstället.
Stadsplanerarna verkar gilla att kombinera kolsvart allé intill övergångställen också. De i kombination med tjocka a-stolpar (alá V90) gör ju knappast saken bättre...

#8 • Uppdaterat: 2019-12-04 13:21
Hackenbush

Sedan tror de flesta cyklister att även de har företräde om de cyklar på ett övergångsställe och far rakt ut i 20-25 km/h.
Inte konstigt att de blir påkörda.

#9 • Uppdaterat: 2019-12-04 16:22
hultarn

I Eskilstuna pågick ett projekt som syftade till att ge säkra passager, med speciell belysning med utprovad styrka.
Sedan drog de in flera av de där övergångsställena, och genast blev en kvinna ihjälkörd.

Belysningen finns kvar, de vita och för synskadade anpassade plattorna likaså, men skyltarna togs ner.
Hur smart var det?

#a • Uppdaterat: 2019-12-04 17:23
Ronneby-Benny

Ingen belysning i världen hjälper mot trafikanternas dumheter. Speciellt fotgängarna verkar ha lämnat hjärnan hemma....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.