Nästa artikel
Freeman Shen ska leda Volvo i Kina
Nyheter

Freeman Shen ska leda Volvo i Kina

Publicerad 5 oktober 2010 (uppdaterad 6 oktober 2010)
Volvos nya chef Stefan Jacoby organiserar om. Andremannen Steven Armstrong får gå och Freemen Shen blir chef för Volvo i Kina.

Nu meddelar Volvo Personvagnar de första stora förändringarna sedan tysken Stefan Jacoby tillträdde posten som ny vd och koncernchef i början av augusti.

Freeman Shen får uppdraget att leda företagets verksamhet på den viktiga marknaden i Kina.

Volvo kommer inom kort att informera ytterligare om inriktningen och kommande investeringar i Kina, meddelar företaget i ett uttalande.

Närmast kommer kinesen Freeman Shen från Geely som rådgivare till Volvos nya styrelseordförande Li Shufu. Tidigare har han haft högt uppsatta positioner inom Fiat i Kina och Borg Warner Inc, en tillverkare av växellådor.

Volvo har tidigare gjort klart att tillverkningen i Europa inte kommer att flyttas till Kina. Däremot är inriktningen mot att öka försäljningen på den kinesiska marknaden tydlig.

Nya ägaren Geely har tidigare uttryckt att målet är att dubbla Volvos totala försäljning.

”Omvälvande period”
Förutom ny Kina-chef meddelar Volvo att posten operativ chef, i praktiken andreman för företaget, försvinner. Det innebär att amerikanen Steven Armstrong återgår till Ford Europa.

– Vi går igenom en mycket viktig och omvälvande period för Volvo Personvagnar, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo.

– För att snabba upp beslutsprocessen och samtidigt ta väl underbyggda affärsbeslut är det viktigt att bredda representationen i företagsledningen. Det samlar företaget kring de viktiga frågorna och ökar transparensen till nytta för oss alla.

I framtiden kommer istället cheferna för produktutveckling, produktion, inköp, kvalitet och specialvagnar istället att rapportera direkt till Stefan Jacoby.

Diskutera: Hur ser du på Volvos potential i Kina?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-05 13:43
MLI (ej verifierad)

Jag kör själv BMW och jag ser inte mig själv byta till Volvo, inte heller att nyrika kineser skulle välja Volvo framför BMW. Volvo behöver nya generationer modeller. nya S60/V60 ser lovande ut, men är de tillräckliga? Jag är tveksam.

#2 • Uppdaterat: 2010-10-05 14:07
Gösta_L

Potentialen i Kina är enorm. Volvo har ett försprång genom sina Kinesiska ägare, och kommer sannolikt skörda frukterna framöver. Att investerarna bakom Geely i princip är bulvaner till den Kinesiska staten talar också för att Volvo går en positiv framtid till mötes. Partiet står i grund och botten för en stabil och sund värdegrund. Vilket även kommer smitta av sig inom Volvos organisation.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-05 14:41
spliff (ej verifierad)

Gösta, låt inte den röda fanan förblinda dig... Kinesiska företag är ultrakapitalister ivrigt påhejade av den kinesiska staten. men då kanske det inte gör något, jag vet inte vad borgare och direktörer heter på kinesiska men du kan vara lugn för att de äter dig levande om de får chansen. "partiet står i grund och botten för en stabil och sund värdegrund"??? vilken planet har du levt på det senaste århundradet, skicka räkning på nackskottet de använder för att avrätta någon oliktänkande till hans familj är ju en sund värdegrund...

#4 • Uppdaterat: 2010-10-05 16:55
Beppe (ej verifierad)

Gösta är ett troll. Nedanstående kommentar om att det kinesiska kommunistpartiet har en "sund värdegrund" bevisar nu slutgiltigt det. Du och Jan Myrdal Gösta!

#5 • Uppdaterat: 2010-10-05 18:48
frigge bo (ej verifierad)

We shall overcome! sjung alla nu.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.