Nästa artikel
Fossilbilar kan säljstoppas i Sverige
Nyheter

Fossilbilar kan säljstoppas i Sverige

Publicerad 20 december 2019 (uppdaterad 20 december 2019)
Nu ska det undersökas om det kan införas förbud mot att sälja nya diesel- och bensinbilar i Sverige.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta reda på hur Sverige kan genomföra förbud mot försäljning av bilar med fossilbränslen, samt en tidsplan för när denna typ av bränslen ska ha fasats ut. 

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Bland annat ska man undersöka om det går att införa undantag i säljförbudet exempelvis elhybrider eller bilar som drivs på förnybara drivmedel, såsom biodiesel.

Utredningen är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Diskutera: Tycker du att vi borde förbjuda försäljning av nya fossilbilar?   

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-20 17:31
samul

Marknaden kommer lösa det där. Visst, det har sina signalpolitiska poänger att det finns en bortre gräns, men när vi väl är framme där kommer det vara lika relevant som ett säljstopp för tjock-TV.

#2 • Uppdaterat: 2019-12-20 17:45
Grosser

Förbud har visat sig effektiva för att styra marknaden i rätt riktning.

#3 • Uppdaterat: 2019-12-20 17:45
Klarsynt

Vi blir världens enda "fossil"fria U-land. Alltmedan världen omkring oss (vilket väl är typ 98% av jordklotets befolkning) gladeligen fortsätter använda upp oljan och Kina bygger fler och fler kolkraftverk, både inom landet och utanför. Och det faktum att detta lilla land i norr inte längre använder kol, gas och olja märks inte ett jota på vare sig världens utsläpp eller förbrukning.

.

.

#4 • Uppdaterat: 2019-12-20 18:13
FullBrew

Grosser.

Javisst, man hyr en bil från Polen eller liknade och slipper alla skatter/avgifter m.m.

Marginal-Partiet kommer snart att vara ute ur leken och det är rätt riktning.

#5 • Uppdaterat: 2019-12-20 18:20
Styggavargen

Har sagt det innan, inom snar framtid kommer mer att begränsas...ty människor kan inte längre vara återhållsamma utan ökar hela tiden sina krav. SUV är bara toppen på det isberget.

#6 • Uppdaterat: 2019-12-20 18:38
Optimus

Vill verkligen inte låta pessimistik, för det är jag inte. Förstår att man måste sätta upp höga mål och ha en vision man arbetar mot. Regeringen har satt upp höga mål tidigare men inte varit särskilt bra på att följa upp och se till så att målen uppnås. Tänker närmast på min egen bransch där de 2017 sa:
"Sedan maj 2017 har regeringens digitaliseringsstrategi pekat ut riktningen för politiken. Det övergripande målet är att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter."
Det är ett oerhört tufft mål, precis som det de nu sätter upp för miljön. Det krävs då att de verkligen ser till så att det händer, annars är det bara ett slag i luften. Tre år senare svettas fortfarande offentliga myndigheter med målet som sattes upp 2017. Tyvärr har Regeringen inte kommit särskilt långt vad gäller det målet i alla fall. Så visst, jag kan låta som en pessimist men det krävs oerhört mycket fokus på genomförande när man sätter upp dessa höga mål och visioner. Tyvärr kan de falla pladask till marken om det inte arbetas ordentligt med dem.

#7 • Uppdaterat: 2019-12-20 19:08
Världens vackraste man

Åkte en sväng med V8 idag. Sånt känns alltid bra. Nu gäller det att åka mycket V8 innan såna nöjen förbjuds.

#8 • Uppdaterat: 2019-12-20 19:15
Hundter

Jisses! Övriga världen kör på och vi stannar Sverige! Tack för kaffet, Miljöpartiet och dess ”vänner”!

#9 • Uppdaterat: 2019-12-20 19:20
40-talisten

Sverige kan inte ensidigt förbjuda försäljning av fossilbilar. Detta kallas handelshinder av EU, och är förbjudet. Sverige måste få ett undantag från EU, och det kommer inte att bli lätt...

#a • Uppdaterat: 2019-12-20 19:58
Apex

40-talisten

Tack och lov

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.