Nästa artikel
Första bilderna på nya Skoda Fabia
Nyheter

Första bilderna på nya Skoda Fabia

Publicerad 19 augusti 2014 (uppdaterad 19 augusti 2014)
Skoda har nu släppt de första bilderna på nya Fabia.

I dag släppte Skoda de första bilderna på nya Skoda Fabia som ska premiärvisas i Paris i oktober och släpps i Sverige i januari. Skodas chefsdesigner Jozef Kaban säger att den nya Fabian är det nästa steg i Skodas varumärkesutveckling och ska skapa en starkare koppling mellan funktionalitet och design. Josef Kaban nämner också att nya Fabia kommer att ha ett nytt infotainmentsystem med möjlighet att spegla en smart telefon och det som Skoda kallar "Simply Clever"-lösningar, exakt vad det innebär får vi veta i oktober.

Om själva designen säger Jozef Kaban så här:

– Först har vi gett bilen tajtare proportioner. Nya Fabia är plattare och bredare än tidigare vilket ger den en mer fyllig framtoning på vägen. Den har också skarpare kanter, tydliga linjer med kristalliknande designelement. Vi har designat grillen och strålkastarna på ett sätt så att de upplevs optiskt starkare. Detta gör att bilen också upplevs bredare. De breda och precisionsskurna strålkastarna och dimljusen bidrar också till den här effekten, säger Jozef Kaban.

– Det finns nu mer utrymme att skräddarsy sin Fabia än någonsin tidigare. 15 olika färger finns tillgänglig, liksom speciella färgkoncept som ger kunden chansen att individuellt anpassa exempelvis färg på tak, fälgar och backspeglar. Vi erbjuder tre olika utrustningsnivåer och ett flertal valmöjligheter för bilens interiör, säger Jozef Kaban.

Diskutera: Vad tycker du om nya Skoda Fabia?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-08-19 09:22
Pi

Klar uppryckning designmässigt - ser inte riktigt lika gubbig ut längre även om det är långt till vissa bilar som gått lite för långt åt det som kanske anses "modernt" idag - men kanske inte lika modernt imorrn...
Skall bli intressant att se om den t ex kommer att ha autobroms.

#2 • Uppdaterat: 2014-08-19 09:41
Minimats1

Fast har den inte samma bottenplatta som dagens VW Polo & den kom väl 2010. Inte så ny då i mina ögon.

#3 • Uppdaterat: 2014-08-19 10:49
Kalle2

så snygg den är och har man lyckats göra nya Fabia,n tystare så är det en favorit i klassen

#4 • Uppdaterat: 2014-08-19 11:12
L West

Snyggaste Fabian hittills!

#5 • Uppdaterat: 2014-08-19 12:28
erifog

Det sämsta är väl att den fortfarande kommer att ha VW:s oljedrickande och skärande motorer... Undrar om galvaniseringen och lacken blivit bättre så att galvsläpp undviks. Fransoserna klarade det på 90-talet med otroligt tjock galv, men tyskarna klarar det inte idag.

http://bilradgivning.se/2013/01/02/volkswagen-dsg-och-lackproblem/

http://bilradgivning.se/2013/02/08/vag-koncernens-dsg-problem-bekraftade/

#6 • Uppdaterat: 2014-08-19 13:37
Raphael

Ser gammal ut redan som ny. Sent 70-tal och början av 80-talet i designen. Vi snackar Simca / Talbot Horizon, VW Golf med flera. Och som en uppfräschning av klassiska Skoda Felicia. I dagens bilvärld finns det bara en till bilmodell som fortfarande håller sig till denna 30 år gamla fyrkantiga designstil, och det är Dacia Sandero. En bil för äldre som får en nostalgisk tår i ögonen av denna flört med sent 70-tal och tidigt 80-tal. En retrodesign, men inte tillräckligt långt tillbaks för att vara hippt. Men kanske Skoda sätter en ny trend som får efterföljare? Fiat kanske snart släpper en ny Ritmo som flörtar med den första modellen... Mazda släpper en ny retro 323, Ford kommer med en retro Escort och så vidare... Opel Kadett, kom tillbaks - allt är förlåtet!

#7 • Uppdaterat: 2014-08-19 14:19
Pi

Ja du Raphael - Fiat skall vi väl inte tala om för dom om några har väl redan släppt s k retrobilar - vilket ju detta är långt ifrån...
Ser f ö ingen stor skillnad på denna modell och de nyare, av dig kallade modest formgivna, Peugeot-bilarna t ex... Klart det finns detaljer som skiljer men på det stora hela är de snarlikt formgivna.
När Peugeot återgick till lite mera återhållen formgivning så blev dom alltså "modesta" vilket jag aldrig hört dig kalla t ex en Golf.

#8 • Uppdaterat: 2014-08-19 14:49
Reverend Benny

Kanske inte skulle kalla den snygg, men ett lyft från nuvarande modell och lite slitna ord såsom "stilrent" med flera passar rätt bra in på denna förhandsvisning.
Ska bli kul att se interiörbilder när det kommer närmare släpp.

När det gäller "skärande" motorer och oljedrickande så är vad jag vet, detta löst på de motorer som finns på den "gamla" bottenplattan och motorer som ingår i "polo" plattformen.
Dom har ju iofs några nya 3 cylinders 1,0+ turbomotorer, så kanske för tidigt att säga något om dessa än.
Galvsläpp har jag inte upplevt eller sett på någon Polo eller Skoda.

Även om det låter trist att den bygger på dagens bottenplatta som används av polo med flera, så tror jag inte det är negativt. Som köpare får man teknik från en beprövad plattform och kan man leva med nackdelar att man kanske inte får det absolut senaste så är det nog ett bra köp.

#9 • Uppdaterat: 2014-08-19 15:31
tedsvensson

Påminner mycket om nya VW Polo - och då hade jag hellre tagit en Polo...

#a • Uppdaterat: 2014-08-19 15:37
Reverend Benny

Rätt skönt att se att Skoda inte hakat på trenden med mer lutning på framturan (såsom Ibiza och Leon och andra märken på marknaden).
Detta är lite mer Mini, Swift med flera som gör att instrumentbrädan slipper bli så "djup".

Kanske negativt för vindbrus och CW värde, men ger en annan känsla när man sitter i bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.