Nästa artikel
Forskning visar: De som kör Audi, BMW och Mercedes är själviska
Nyheter

Forskning visar: De som kör Audi, BMW och Mercedes är själviska

Publicerad 29 januari 2020
Oempatiska och stridslystna förare dras i högre grad till tyska premiummärken enligt ny undersökning från Finland.
Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Helsingfors universitet, har som många andra kopplat ihop bilmärken med en specifik körstil. 
– Jag hade personligen lagt märke till att det väldigt ofta är snabba tyska bilar som kör mot rött, som inte ger väg åt fotgängare och som allmänt taget kör hänsynslöst och för fort, säger han.

Lönnqvist satte därför igång med ett forskningsprojekt vars resultat mynnade ut i en vetenskaplig artikel. Utgångsfrågan var om det finns en viss typ av människor som dras till högstatusbilar oberoende av hur rika de är och som därtill har en tendens att bryta mot trafikreglerna.

Sammanlagt fick 1.892 bilägare i Finland svara på vilken bil de kör. De fick också frågor om sin personlighet. Sedan analyserades svaren ur en psykologisk synvinkel och resultatet var enligt forskarna entydigt: Självcentrerade män som är stridslystna, omedgörliga, osympatiska och oempatiska äger i klart större utsträckning statusbilar som Audi, BMW och Mercedes.
– De här personlighetsdragen förklarar viljan att äga statusprodukter och samma personlighetsdrag förklarar också varför de oftare än andra bryter mot trafikregler, säger Lönnqvist.

Man hittade ingen koppling mellan självcentrerade personlighetsdrag och statusbilar bland kvinnor och Jan-Erik Lönnqvist har en teori om att bilar generellt sett inte är en lika stor statusmarkör hos dem. 

Forskarna delade in de finska bilägarnas svar i olika personlighetsdrag, och vad som förvånade dem var att förutom de självcentrerade personligheterna drogs även samvetsgranna människor till statusbilar. Deras utmärkande drag är att de är ambitiösa, välorganiserade och pålitliga. 
– Antagligen förklaras den här kopplingen av deras kvalitetstänk, att de uppskattar hög kvalitet. Alla bilmärken har ju en viss image och genom att köra med en pålitlig bil signalerar de samtidigt utåt att de är pålitliga, säger Jan-Erik Lönnqvist.  

Diskutera: Hur upplever du att förare av premiumbilar uppför sig i trafiken?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-01-29 12:52
pinjong

Nja, ägare av dyra bilmärken är väl snarare rädda om sina ögonstenar och därför hyfsat försiktiga skulle jag säga. Yngre förare av bättre begagnade motorstarka tyska bilar verkar dock vara villiga att ta risker.

#2 • Uppdaterat: 2020-01-29 13:52
quattron

Tycker inte det behöver forskas speciellt mycket i detta ämne. Det är bara att ligga ute på vägarna så blir det ganska uppenbart vilka som i alllmänhet visar dåligt omdöme och attityd till sina medtrafikanter, det handlar nog mer om detta om än hastigheterna. Håller med Intelligentes, men talar vi attityd och MB-förare...Nja.det har kanske blivit lite bättre på senare tid, lite... Men som vanligt ska man inte dra alla över en kam.

#3 • Uppdaterat: 2020-01-29 13:54
bluearrow54

Detta är ju ett sedan länge välkänt faktum

#4 • Uppdaterat: 2020-01-29 14:11
Gunnar Lindberg

I amerikanska tv-serier kör skurken i regel Mercedes.

#5 • Uppdaterat: 2020-01-29 17:07
Optimus

Då har min fru rätt, hon vägrar köpa Audi eller BMW. Något sådant bilfabrikat kommer inte stå på vår gård, förare av dessa fabrikat har hon diskvalificerat för länge sedan. Någon forskning behövs inte, det är bara att uppleva trafiken så vet man.

#6 • Uppdaterat: 2020-01-29 17:28
John2008

I mina trakter är det förarna av Audi som kör allra sämst, BMW är god tvåa och trea är Volvo.

#7 • Uppdaterat: 2020-01-29 17:45
bgl

Beklagligt för oss som tror på full integritet hos akademisk forskning och forskare. Kanske en finsk professorsspecialitet att utgå från egna mer eller mindre förutfattade meningar!

#8 • Uppdaterat: 2020-01-29 17:57
systembolaget

Känner mej inte alls träffad, fastän jag kör en Audi RS3, är mer som Pinjong säger väldigt rädd om min bil och därmed hyfsat försiktig överlag.

#9 • Uppdaterat: 2020-01-29 18:10
Hackenbush

Bmw förare körde bra ända tills jag sålde min bmw, sedan gick det utför. :-)

#a • Uppdaterat: 2020-01-29 18:38
Palle65

Det här gäller naturligtvis generellt och pekar inte ut särskilda personer, men som någon tidigare har nämnt, så behövs ingen forskning för detta... Bara att vara ute på vägarna så märks det varje dag att detta stämmer. De flesta Audi, BMW och Mercedes-förare har låg eller ingen empati och är betydligt sämre bilförare...!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.