Nästa artikel
Försäljning vid väg trafikfarligt
Nyheter

Försäljning vid väg trafikfarligt

Publicerad 8 juni 2012 (uppdaterad 11 juni 2012)
Att sälja jordgubbar och andra bär vid vägkanten riskerar liv och är i vissa fall olagligt. Trafikverket ska uppmärksamma försäljningen.

Nu börjar säsongen då vägförsäljningen drar igång. För att få sälja varor längs vägarna krävs tillstånd, ett tillstånd som ges först efter att trafiksäkerheten på den planerade försäljningsplatsen har prövats.

Försäljare ska alltid bära med sig sitt tillstånd och kunna visa upp det vid förfrågan. Om de inte har det kan de polisanmälas. Vid en ansökan om försäljning gör trafikingenjörer en bedömning och försäljaren kan då tvingas välja en annan plats.

Försäljning får inte ske för nära vägen och bilar ska kunna köra in och ut från platsen på ett säkert sätt. En rastplats brukar anses lämplig. Ingen försäljning får heller ske längs vägar där hastigheten är högre än 80 km/h, och Trafikverket avråder därför bilister att stanna till för att handla om de stöter på en försäljare vid en sådan plats. Som köpare har man också ett ansvar.

Trafikverket ska undersöka vägförsäljningen.

– Vi oroar oss över försäljning utmed våra vägar som sker på ett sätt som kan leda till förfärliga olyckor, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket.

Diskutera: Vad tycker du om försäljning längs vägarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-06-08 10:02
Hackenbush

Har inget emot försäljning längs vägarna eftersom de jag har sett sker mest på större rastplatser och det blir ingen större olycksrisk för att man stannar där vare sig det är tomt eller finns försäljare. Den enda risken är väl att folk inte kollar innan de kör ut på vägen igen och det kan ju ske oavsett hur det ser ut på rastplatsen.

#2 • Uppdaterat: 2012-06-08 11:33
Stefan Eriksson

Bärförsäljningen längs vägarna är trevligt och tillhör Svensk sommar. Jag har inte upplevt att det är trafikfarligt.

#3 • Uppdaterat: 2012-06-08 11:45
KaptenOberkommando

Vägförsäljning = försäljning av väg(ar) =) Försäljning vid/längs vägen blir ju genast vettigare även om textlängden får en tidningsmedarbetare att se rött =)

#4 • Uppdaterat: 2012-06-08 11:54
saabnisse

Typiskt svensk byråkrati.
Och inte vid vägar där hastigheten är över 80, även om försäljningen sker vid en rastplats?
Hur menar man, på rastplatsen är det väl knappast någon som åker över 80.

#5 • Uppdaterat: 2012-06-08 12:07
Hackenbush

Finns det inte de som säljer vägar Kapten?

#6 • Uppdaterat: 2012-06-08 12:12
KaptenOberkommando

Det är väl bara en tidsfråga innan också Livsmedelsverket lägger sig i saken och menar att bären utsätts för höga halter av avgaser och därför är ohälsosamma att äta. Det där j-vla Trafikverket ber om en revolt.

#7 • Uppdaterat: 2012-06-08 12:14
Hackenbush

Ja Kapten jag gillar inte det där Labilverket.

#8 • Uppdaterat: 2012-06-08 16:24
kurrewi

Ja på speciella ställen ex.vis större rastplatser måste du kunna göra sånt, och om det står en skylt "Jordgubbar 500m" så kan ju inte den störa mer än det du ser på ett vägmärke.

#9 • Uppdaterat: 2012-06-10 01:53
Roger Skagerström

Löjligt! Läste nyligen att de tyckte att reklamskyltar längs med vägar var trafikfarligt också. Och skulle motarbetas med järnhand. De hade inga belägg för att det faktiskt var faligt. men det var det sa dom. Dom är fan i mig helt dumma i huvet. Det är väl trafikfarligare att läsa deras "Nu bygger vi om den här vägen blabla" som brukar vara en halv uppsats än att se "McDonalds 400 meter".

#a • Uppdaterat: 2012-06-10 08:54
Hackenbush

Håller med dig där Roger.
Labilverket verkar inte ha något förnuft och sans alls. De silar mygg och sväljer kameler.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.