Nästa artikel
Fordonskoll via sms stängs
Nyheter

Fordonskoll via sms stängs

Publicerad 26 juni 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Att skicka registreringsnummer via sms för att få reda på vem som äger ett fordon är en populär tjänst. Men från och med juli läggs den ner.
Vi Bilägare testar alternativen.
Jag knappar in tre bokstäver och tre siffror på min mobiltelefon. Skicka. Efter ungefär sju sekunder plingar telefonen att jag fått svar. På fyra kompakta textrader ges den informationen jag vill ha.

Succétjänst
Under 2008 skickades ungefär 11,5 miljoner svenska sms till Transportstyrelsen. Textmeddelandena innehöll registreringsnummer. En kort stund efter att de skickats fick avsändarna svar om vem som äger det fordon som bär det aktuella registreringsnumret.

Men från och med 1 juli i år stänger Transportstyrelsen tjänsten.

- Även vi påverkas av den rådande lågkonjunkturen och måste spara in på verksamheten. Vi väljer att spara på det här sättet eftersom vi bedömer att det inte innebär inskränkningar i vår service mot allmänheten. Informationen ur våra register är tillgänglig men genom andra kanaler, säger Birger Höök direktör vid trafikregistret.

Vi Bilägare testar
I fortsättningen är det internet, fax eller telefon som gäller för att få reda på vem som äger ett fordon. Vi Bilägare beslöt sig för att testa metoderna.

Dåligt med information på nätet

Först internettjänsten. Jag knappar in en rimlig webbadress till Transportstyrelsen - det rasslar till och en blå-vit myndighetsliknande hemsida tonas fram. Jag verkar ha kommit rätt.

Med vissa besvär hittar jag en länk som skvallrar om det jag är ute efter. Efter ytterligare ett klick fyller jag i ett registreringsnummer i ett vitt fält. Dessutom är jag tvungen att skriva ut sex ganska svårlästa siffror, så att Transportstyrelsen inte ska drabbas av illvilliga massutskick. Jag trycker på fortsätt.

En lång lista med massor av information dyker upp på skärmen - betydligt mer än när jag skickade sms. Här kan jag hitta allt från typ av kopplingsanordning samt däckdimensioner. Men många viktiga detaljer saknas och det beror på Personuppgiftslagen. Vem som äger fordonet, vilka de tidigare ägarna är, om fordonsskatten är betalad, om fordonet är godkänt vid kontrollbesiktning, är frågor som lämnas obesvarade.

Telefonen är överraskande smidig
För att få reda på dessa uppgifter uppmanas jag att använda telefon eller fax. Jag börjar med telefon. En mekanisk kvinnoröst hälsar mig välkommen och frågar vad jag vill göra. Jag blir lite ställd, men den vänliga, dock aningen själlösa, kvinnan kommer till undsättningen och meddelar att jag ska säga: "ägaruppgifter".

Därefter får jag använda bokstaveringsnamn - du vet, Fabian, Xerxes och Petter och alla de andra. Här går det förvånansvärt smidigt och skepsisen jag tidigare haft från tågbokningar med liknande system kan jag lägga åt sidan. Efter fyra minuter och tolv sekunder lägger jag på, nöjd med informationen jag fått, dock med viss skrivkramp efter att de stressiga anteckningarna.

Trotjänaren levererar
Det tar en stund, närmare 10 minuter, innan faxet kommer fram. Men det gör inte så mycket när informationen är så fullständig som den är här. Medan sms lider av utrymmesbrist, internet av personuppgiftslagar, telefon av att informationen endast fås genom tal, så tågar faxtjänsten förbi och in i mål som den bästa tjänsten rent informationsmässigt.

Men så var det ju den lilla detaljen att faxen är en så pass utrotningshotad apparat som den är.

Sms-tjänsten kommer att saknas
Smidigheten i att bara kunna skicka ett sms går i och med nedstängningen förlorad. Ingen av de andra metoderna kommer i närheten av textmeddelandets effektivitet. Men det finns alternativ, ganska bra sådana, som också bjuder på mer information.

Transportstyrelsen hävdar också att nedstängningen inte är permanent. Myndighetens ambition är att återuppta tjänsten - men då kommer tjänsten att vara avgiftsbelagd.

Då kanske det är läge att lägga pengar på en fax?

Använder du sms-tjänsten? Vad tycker du om att den försvinner? Kommentera!
Fordonskoll

För att få information om fordonsägare efter 1 juli finns tre tjänster:

Internet
Via Transportstyrelsens hemsida kan du få vissa uppgifter, men många ägaruppgifter är sekretessbelagda i och med Personuppgiftslagen.

Transportstyrelsens webbsida

Telefon
Via telefon kan du få de viktigaste uppgifterna, till exempel fordonsägare, om skatten är betald och om fordonet är besiktat.

Ring: 0771 - 14 15 16

Fax
Via telefon kan du få fullständiga uppgifter, till exempel fordonsägare, om skatten är betald och om fordonet är besiktat.

Ring: 0771- 25 25 25

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:34
Janne i Stuna (ej verifierad)

Tråkigt!
-När bilen står och tutar(larmar) går det att få kontakt med ägaren.
-"Idioten" som för förbi dagiset i 80-90 kan jag ringa och be att köra försiktigt.
-Bilen som ser lite skum ut visar sig höra till Rikspolisen.
-MG'ns ägare som jag vill kontakta för ev köp kan jag hitta.
Jag skulle vilja ha en utökad tjänst där man kunde sms'a ägaren direkt. Det vore väl läckert !

#2 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:39
Marianne (ej verifierad)

Varför skriver ni att den ska stängas ner?
Ni menar väl att den ska stängas? Skriv det då, och inga onödiga ord.

#3 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:39
Olle (ej verifierad)

Med SMS fick man ju reda på vad man ville veta, nämligen ägaren. Tas den bort får man en massa uppgifter av ointressant natur. Det är skit!

#4 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:41
OLIRC (ej verifierad)

Varför avgiftsbelägger man inte sms-tjänsten då? För enkel lösning för Transportstyrelsens byråkrater?

#5 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:42
Kjell (ej verifierad)

11,5 milj frågor har skickats 2008 till SMS-tjänsten (jag har själv skickat flera stycken). Förstår inte Transportstyrelsen att det finns ett behov?
Man ska inte vara dumsnål.

#6 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:45
Lägerleffe (ej verifierad)

Hahaa, jag har min fax kvar. I god kondis åxå. Besiktad och godkänd vid Faxprovningen.

#7 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:45
Per (ej verifierad)

Typiskt staten - den mest efterfrågade tjänsten hos Trp-styrelsen dras in ! Borde kanske kollat och kommit fram till att spara på de mindre efterfrågade - hur tänkte dom här?!

#8 • Uppdaterat: 2009-06-26 15:56
Mats i Mantorp (ej verifierad)

SMS är så himla smidigt. Vem bär omkring på en fax ? Kanske man ska skaffa lur med WLAN så man kan utnyttja internet istället. Tyvärr får man ju inte reda på vem som äger fordonet...

#9 • Uppdaterat: 2009-06-26 16:13
ViT (ej verifierad)

Tråkigt att en kul tjänst försvinner. Man kan ju kolla sina bilkunskaper i trafikkön. Sist hade jag rätt på en Citroën Berline -53, men missade en Corvair Cab -64. Typiskt en statlig myndighet att ta bort en populär, folklig tjänst...

#a • Uppdaterat: 2009-06-26 16:19
Göran (ej verifierad)

Har nog med främlingsavundsjukan att göra. Många är nyfikna att få namnen på ägarna till de lyxbilar de kör omkring med. Inte minst skattemyndigheterna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.