Nästa artikel
Ford Ranger – ny generation
Nyheter

Ford Ranger – ny generation

Publicerad 15 oktober 2010 (uppdaterad 15 oktober 2010)
Ford Ranger presenteras nu i helt ny version. Pickupen får ett nytt yttre, kraftigare motorer och fler tekniska finesser. Premiär i Sverige 2012.

På bilmässan Australian International Motor Show i Sydney presenteras nu nya Ford Ranger.

Sedan premiären 1983 har modellen kommit fram till sin femte generation.

Nya Ford Ranger är fortfarande en kompakt pickup, men fokus har blivit mer personbil och mindre renodlat arbetsfordon.

Bilens yttre har fått en aerodynamisk behandling och ger ett robust med samtidigt mer nedtonat intryck jämfört med Fords större amerikanska pickuper.
 
Global plattform
Ford Ranger erbjuds med fyra olika hyttstilar, fyrhjulsdrift eller tvåhjulsdrift, två höjder och fyra utrustningsnivåer.

Chassiet är nytt och mer personbilslikt för lättare styrning och ökad stabilitet.

Bilen har utvecklats tillsammans med Mazda på en ny global plattform för kompakta pickupfordon. Mazdas variant heter Mazda BT-50.

Fords modell ska säljas i fem världsdelar och mer än 180 länder i ungefär samma utförande. Dock inte i Nordamerika där kunderna istället hänvisas till större Ford F-150.

För att fungera på många marknader har bilen anpassats.

Bakre hjulupphängningen med bladfjädrar är ny vilket stabiliserar bilen vid hög fart på grusvägar, som är vanligt i länder som Sydafrika.

Samtidigt har luftintagen och elektriska komponenter placerats högt för att möjliggöra körning på vägar som utsatts för kraftiga skyfall.

Nya dieselmotorer
Ny Ford Ranger lastar också mer än tidigare, med dubbelhytt är lastutrymmet tio centimeter bredare jämfört med tidigare med en lastvolym på 1,21 kubikmeter.

Två nya dieselmotorer kommer att erbjudas i Sverige.

Dels en 2,2-liters dieselmotor som ger 150 hästkrafter och 375 newtonmeter, dels en mer kraftfull 3,2-liters diesel på 200 hästar och ett maxvrid på 470 newtonmeter. Kraften levereras till hjulen via en sexstegad automat eller sexväxlad manuell växellåda.

Flera tekniska finesser görs också tillgängliga med nya Ford Ranger.

Bland nyheterna finns släpbalansering som bromsar bilen om släpet börjar svaja och adaptiv lastkontroll som bedömer storleken på lasten och justerar chassiet för stabil körning.

Som standard finns antisladdsystem och krockgardiner.

Nya Ford Ranger ska inledningsvis tillverkas i Thailand från sommaren 2011 men så småningom även i Argentina och Syfafrika. Till Europa kommer bilen först 2012.

Diskutera: Vad tycker du om nya Ford Ranger?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-15 12:46
Gösta_L

Utseendet är betydligt bättre än utgående modell. Noterar att denna skall tillverkas i Thailand, liksom Mitsubishis L200. Någon som vet varför just pickuper verkar vara populära att tillverka i Thailand?

#2 • Uppdaterat: 2010-10-15 15:33
jarl s (ej verifierad)

Mycket tillverkas i Thailand. Billig arbetskraft.

#3 • Uppdaterat: 2010-10-15 20:05
MrAudiAlex (ej verifierad)

Ja visst är det så, att allting tillverkas i asien för att det är billig arbetskraft. Det är helt sjuk egentligen! Sverige är ju nästan beroende av asien & andra "billiga" länder numera. Vi importerar ju alldeles för mycket grejer. Tex mjölk och spannmål. Det är ju helt fel. Det ska vara närodlat. OBS! Jag är inte miljömupp.

#4 • Uppdaterat: 2010-10-15 22:21
jarl s (ej verifierad)

Volvo tillverkas i Kina. Tjing tjong

#5 • Uppdaterat: 2010-10-16 15:51
Rikard

Läste nån stans att typ 70% av bilfloran i Thailand är pickuper, så då är det väl inte så dumt att tillverka dom där.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.