Nästa artikel
Ford hindrar spökförare
Nyheter

Ford hindrar spökförare

Publicerad 8 augusti 2018 (uppdaterad 9 augusti 2018)
Motorvägstrafikanternas värsta mardröm ska avvärjas med ny sorts varning.
Att möta en bil som kör mot färdriktningen på motorväg är skrämmande och kan få katastrofala följder. Fenomenet kallas ”geisterfahrer”– spökförare – på tyska och under 2016 avbröt radiostationer i Tyskland program 2.200 gånger för att utfärda geisterfahrer-varningar. Holländarna kallar dem för "spookrijder" och fransmännen bävar för ”conductor fantome”.

I Tyskland dog 2017 22 människor efter att ha kört mot trafiken. 
– Dessa olyckor kan vara förödande. Förare som är trötta, förvirrade av undermånliga vägmärken eller körning i dåligt väder kan göra felsvängningar, som resulterar att de sätter sig själva och andra människor på motorvägen i verklig fara, säger Jan Guesten, utvecklingsingenjör av förarassistanssystem på Ford i Europa. 

I nya Ford Focus som nyss presenterats kommer det för första gången att finnas en finess som heter Wrong Way Alert som varnar om föraren är på väg att åka åt fel håll. Systemet bygger på skyltavläsningen som tillsammans med GPS identifierar bilens position och körriktning och varnar med ljud och meddelande om föraren passerar skyltar med förbjuden infart på påfarten till motorvägen.

För tillfället finns varningssystemet bara i bilar som säljs i Österrike, Tyskland och Schweiz.

Diskutera: Har du mött en så kallad ”spökförare” någon gång?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.