Bild
Nästa artikel
Ford Focus omtestad i EuroNCAP

Ford Focus omtestad i EuroNCAP

Nyheter

I den senaste rundan av EuroNCAP:s krocktester tilldelades samtliga sju bilmodeller fem stjärnor i totalbetyg. Omgången inkluderade SsangYong Korando, Mercedes EQC samt Ford Focus – som testades på nytt sedan Ford tagit fram nya framstolar med förbättrat whiplashskydd.

Det europeiska krockinstitutet EuroNCAP har testat den aktiva och passiva säkerheten på sju nya bilmodeller. Utöver front- och sidokrockar betygsätts även de moderna assistenssystemen nogsamt. Samtliga sju tilldelades toppbetyget fem stjärnor.

Ford Focus testades redan förra året. Sedan dess har Ford har förbättrat designen på framstolarnas rygg- och nackstöd efter att EuroNCAP bedömde whiplashskyddet i framsätet som tveksamt. De nya stolarna gav önskad effekt och Ford Focus anses nu ha ett bra skydd mot whiplash.

Kompaktsuven Skoda Kamiq och småbilen Audi A1 följer sina jämnstora koncernsyskon med ett femstjärnigt resultat.

Även den koreanska kompaktsuven SsangYong Korando fick fem stjärnor. Detta sedan SsangYong erbjuder automatisk nödbroms (AEB) som europeisk standard i Korando.

I likhet med konkurrenterna Audi e-tron och Jaguar I-Pace uppnår Mercedes eldrivna suv EQC fem stjärnor. Tesla Model X är ännu inte testad av Euro NCAP men kommer att krocktestas senare i höst.

Sportbilen BMW Z4 och den slanka fyradörrarscoupén Mercedes CLA sällar sig till skaran av bilar med fem stjärnor. Deras låga front kompletteras med aktiv motorhuv som poppar upp och ger extra bra påkörningsskydd för fotgängare. Båda fick 91 % i fotgängarbetyg, vilket är det högsta delbetyget under 2019.


– Nästa år kommer vi att skärpa testförfarandet ytterligare, men vår erfarenhet visar att biltillverkarna är angelägna att fortsätta att sträva efter de högsta testbetygen, säger EuroNCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen.  

Diskutera: Vad tycker du om resultaten i krocktesterna?

Taggar: Nyheter
Bilarnas krockbetyg

Audi A1: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 95%
Skydd av barn: 85%
Oskyddade trafikanter: 73%
Förarstödsystem: 80%

BMW Z4: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 97%
Skydd av barn: 87%
Oskyddade trafikanter: 91%
Förarstödsystem: 76%

Ford Focus: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 96%
Skydd av barn: 87%
Oskyddade trafikanter: 72%
Förarstödsystem: 75%

Mercedes CLA: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 96%
Skydd av barn: 91%
Oskyddade trafikanter: 91%
Förarstödsystem: 75%

Mercedes EQC: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 96%
Skydd av barn: 90%
Oskyddade trafikanter: 75%
Förarstödsystem: 75%

Skoda Kamiq: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 96%
Skydd av barn: 85%
Oskyddade trafikanter: 80%
Förarstödsystem: 76%

SSangYong Korado: 5/5 stjärnor
Skydd av vuxna: 88%
Skydd av barn: 85%
Oskyddade trafikanter: 68%
Förarstödsystem: 74%

Kommentarer

#1
2019-09-04 12:01

Oseriösa.

#2
2019-09-04 12:21

Trams! Ge oss stjärnor baserat på hur bra bilarna skyddar oss vid en faktisk krock: En krock som faktiskt händer. Det är det enda verkligt intressanta underlag man vill se.

Ta bort EAB City från Vuxenskyddet, så att det bättre återspeglar hur säker du är i din bil vid en faktisk krock. Ty autobromsen tillför inte ett jota när ett fordon krockar.

.

#3
2019-09-04 17:14

Nu är naturen så fint konstruerad att Darwins teori håller än idag. Jag tackar för detta och konstaterar att "Klarsynt" och undertecknad har olika syn på vad EAB kan göra för att man ska klara sig när det smäller. Tacksamt nog har EuroNCAP anammat utveckling och forskning. Ja, resten av världen generellt är nog ganska överens om hur det funkar;-)

#4
2019-09-04 19:08

@Audi A5 SB

På vilket sätt skyddar EAB dig när du krockar, menar du? När du kör rakt in i fronten på en annan bil, därför att du var invaggad i falsk trygghet och satt och mobilsurfade och tänkte på att du nog vinner nästa Darwin Award, på vilket sätt underlättar EAB din hälsa dig då, när det är en faktisk krock?

.

#5
2019-09-04 19:13

Klarsynt går från klarhet till klarhet. Här skriver han:

"På vilket sätt skyddar EAB dig när du krockar, menar du? När du kör rakt in i fronten på en annan bil, därför att du var invaggad i falsk trygghet och satt och mobilsurfade och tänkte på att du nog vinner nästa Darwin Award, på vilket sätt underlättar EAB din hälsa dig då, när det är en faktisk krock?"

Svaret är - bilen bromsade innan du dog;-) Du vinner Darwin Awards med din kommentar.

#6
2019-09-04 19:15

@Audi A5 SB

Du vann priset direkt: Du kunde ju inte ens svara på en enkel fråga. Nå, jag frågar igen: På vilket sätt underlättar EAB din hälsa dig då, när det är en faktisk krock?

Kanske du misslyckas ännu en gång och vinner både guld och silver? Du skulle bli historisk i Darwinprisets historia.

.

#7
2019-09-04 19:34

@Klarsynt

Att läsa och förstå är gudarnas gåva till mänskligheten. Läs #5 (och för all del ditt eget inlägg i #4) - och fundera en runda till. Lycka till;-)

#8
2019-09-04 19:49

Undrar vad signaturen Klarsynt har för bil... en Ford modell T?

#9
2019-09-04 19:53

@Audi A5 SB

Konstigt att gudarna missade dig då. Nu har du både guld och silver. Kanske brons snart också?

Vi tar det en tredje gång: På vilket sätt underlättar EAB din hälsa dig då, när det är en faktisk krock?

(Läsförståelsehjälp: Faktisk krock = en krock som faktiskt händer)

.

#10
2019-09-04 19:59

Klarsynt har en åsna med vagn. På vagnen har han medar, mycket säkrare än hjul. Hjul är dessutom modernt trams.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.