
I takt med att elbilar blir vanligare rapporterar både studier och förare om ökad åksjuka, skriver The Guardian.
Men det finns vetenskapliga förklaringar till varför elbilar kan ge upphov till illamående.
Enligt William Emond, doktorand som forskar om åksjuka vid Université de Technologie de Belfort-Montbéliard i Frankrike, handlar det om brist på tidigare erfarenhet – både som förare och passagerare. Hjärnan har svårare att förutse rörelsekrafterna i elbilar eftersom den är van vid andra typer av fordon.
De flesta personer har lång erfarenhet av bensin- och dieselbilar och har därmed lärt sig att tolka signaler som motorljud, vibrationer och varvtal. Exempelvis förväntar sig hjärnan en acceleration efter att ha hört motorn varva upp – en varningssignal som elbilar helt saknar.
– Om vi är vana vid att färdas i icke-elbilar har vi lärt oss att tolka rörelser utifrån motorljud, vibrationer, vridmoment och liknande. Att färdas i en elbil innebär en helt ny rörelsemiljö för hjärnan, som kräver anpassning, säger Emond till The Guardian.
Även regenerativ bromsning kan bidra till illamåendet. Den ger en långsam och jämn inbromsning snarare än snabba ryck, vilket kan öka känslan av åksjuka hos ovana passagerare.