Nästa artikel
Fler får körkortet indraget
Nyheter

Fler får körkortet indraget

Publicerad 3 juli 2013 (uppdaterad 4 juli 2013)
Betydligt fler blev av med sina körkort under det första halvåret 2013 jämfört med motsvarande period i fjol.

Nära 20 000 körkort drogs in mellan 1 januari och 1 juli i år, vilket är 55 procent fler än första halvåret 2012.

De vanligaste orsakerna till att körkort har återkallats är grova hastighetsöverträdelser, körning mot rött ljus, olovlig körning och brott mot väjningsplikten. Detta uppger Dagens Industri.

I februari meddelade Rikspolisstyrelsen att trafikpoliserna skulle börja bli hårdare mot fortkörare och inte släppa förbi de som kör till exempel 62-65 km/tim på en 50-sträcka.

Diskutera: Varför tror du att fler körkort blir indragna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-07-03 15:12
Leif Larsson (ej verifierad)

Ni har ju redan skrivit vad de vanligaste orsakerna till varför körkort återkallas.
Skall man "tro" att polisen blivit flitigare, eller?

#2 • Uppdaterat: 2013-07-03 15:37
hultarn

Intressant är ju att körning mot rött ljus, olovlig körning och brott mot väjningsplikten orsakat indraget körkort.

Detta är ett resultat av levande poliser, och det är bra att de finns, för fartkameror kan inte plocka dessa förbrytare...

Vore bra om RPS förtydligade hur smart det är med poliser istället för kameror när det gäller att stävja fel attityd på vägarna.

#3 • Uppdaterat: 2013-07-03 19:26
Focus

Anledningen är till stor del den ökande anarkin i trafiken som har tillkommit just för att få poliser har visat sig, Det löjligt att tro att kameror kan ersätta poliser, människan är en ögontjänare och sänker hastigheten just vid kameran som är förvarnad och dessutom syns på långt håll

#4 • Uppdaterat: 2013-07-04 11:41
ola e

Anledningen till att så många körkort återkallats är ju att Transportstyrelsen haft balanser, och i år har man arbetat bort dessa.

Man lägger olika förseelser i grupper. Hastighetsöverträdelser är i samma grupp som körning mot rött ljus, olovlig körning och brott mot väjningsplikten. Eftersom grova hastighetsöverträdelser troligen är 50 % av alla grupper tillsammans så lär de övriga vara rätt få.

Intressant att se när man inte hann med 2010 så var det just gruppen hastighetsöverträdelser man lade mesta krutet på. Se bifogad länk.

http://www.transportstyrelsen.se/Global/Nyhetsarkiv/Vag/Aterkallade_korkort_forsta_halvaret_2010-2013.pdf

#5 • Uppdaterat: 2013-07-04 16:34
thopa14

Sveriges bilförare har annamat contintalt körsätt med andra ord som idioter. Se bara på broolyckan i Skåne alla kör som idioter med en sikt på c.a 15.m. Långtrader som kör i 110 km när det är glashalt. Minst 40% av alla bilförare SKALL inte ha körkort för dom är livsfarliga i trafiken.I Sverige har det blivit en rättighet att ha körkort, se bara som ALLA har sett vid en stoppskylt stannar nästan inte någon vid stopplinjen utan kör förbi o förhoppningsvid stannar vid tavlan.

#6 • Uppdaterat: 2013-07-04 17:19
thopa14

Ni som inte kan klara av att hålla hastigheten. Då har AD Teknik i Göteborg
En liten dosa som heter Bobrik som håller reda på högsta hastighet på varenda vägstump i Sverige o Norge.Den piper som faen om du kör för fort. Kanske bra investering. För alla dårar?

#7 • Uppdaterat: 2013-07-05 15:24
Onehp

thopa14: istället för en låda, så är ett annat bra sätt att titta bättre på sin omgivning medans man kör. Vad finns i skogen, längst vägen, i sidovägar, bakom, brevid, långt fram, på skyltarna mm. Så inser man hur mycket man kör förbi egentligen som man annars inte uppmärksammar. Man håller sig vaken och det är lättare att hålla hastighetsbegränsningarna då man bokstavligen håller uppmärksamheten. Klarar man inte av det, är det dags för en vilopaus.

Håller i princip med om stopplinjen, om det inte vore så att ganska många stopplinjer är målade för långt ut från vägen. Om man stannar precis vid dem så ser man inte vad som kommer och missar därmed hela poängen med behovet av att stanna...

#8 • Uppdaterat: 2013-07-05 15:57
mcregor (ej verifierad)

Samma funktion som Bobrik kan du få i din Android-telefon via appen Fartsmart - https://play.google.com/store/apps/details?id=se.coredination.cleverspeed&hl=sv eller som den också kan heta NTF Rätt fart - https://play.google.com/store/apps/details?id=se.coredination.ntfisa&feature=more_from_developer
Kostar bara ett par tior och fungerar bra.
I alla fall NTF-versionen verkar också finnas för iPhone/iPad - http://coredination.se/sv/apps/ntf-isa/

#9 • Uppdaterat: 2013-07-05 16:04
Hackenbush

Sätter man sin egen hastighetsgräns 20-40 km över den tillåtna så blir det ju fler körkortsindragningar

#a • Uppdaterat: 2013-07-05 19:28
thopa14

Onehp
fatter du inte att man kan få stanna upp till 3 grr innan du kör ut du skall inte ha körkort

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.