Nästa artikel
Fisker Pear skapad med iPhonetillverkaren Foxconn
Nyheter

Fisker Pear skapad med iPhonetillverkaren Foxconn

Publicerad 17 februari 2022 (uppdaterad 17 februari 2022)
Eldrivna modellen har leveransstart 2024 och målet är 250 000 bilar per år.

Pear är i det här avseendet inte den engelska benämningen för päron, utan står för "Personal Electric Automotive Revolution". Som revolutionerande menas priset: den femsitsiga, eldrivna suven som beskrivs som en agil urban elbil ska kosta från 29 900 dollar i USA, vilket motsvarar drygt 280 000 svenska kronor innan skatt och avgifter.


Bilen är utvecklad tillsammans med Foxconn, ett företag kanske mest känt för att tillverka iPhone, men som nu gett sig in i bilbranschen med samarbetspartners som Byton och Stellantis.


– Pear kommer att ha den allra senaste tekniken i en vackert designad, prisvärd och urban mobilitetsapparat. Det är ett spännnande fordon och en spännande tid för företaget när vi expanderar vårt utbud, säger företagets vd, danske bildesignern Henrik Fisker.

Han ledde tidigare företaget Fisker Automotive som lades ner 2014. Det nystartade Fisker har bas i USA och inriktar sig på eldrivna fordon. Man har tidigare presenterat suven Ocean, som ska säljas i Sverige. Den är storleksmässigt något större än Volvo XC60 och kan bland annat stoltsera med en roterande pekskärm.


Byggandet av Ocean inleds i november 2022 vid Magna-Steyrs fabrik i österrikiska Graz. Pear byggs i Ohio och inledningsvis är produktionsmålet 250 000 bilar per år. Leveransstart är satt till 2024.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.