Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ferrarichef erkänner superbilsfusk – tjänade 24 miljoner

Publicerad 7 september 2020 (uppdaterad 7 september 2020)
Köparna av exklusiva superbilen LaFerrari har kunnat muta en Ferrarichef och därmed smita förbi i kön.

Ferrari har som policy att märkets mest exklusiva modeller, som byggs i mycket begränsad upplaga, bara ska säljas till inbitna entusiaster som redan äger flera andra Ferrarimodeller.

Men tack vare den tidigare chefen för Ferrari i Nordamerika, Maurizio Parlato, har vissa kunder kunnat ”muta” sig förbi kön och smita före andra köpare.

I förra veckan kom beskedet från amerikanska åklagare att Maurizio Parlato erkänt sig skyldig till att ha fifflat med kölistan för en superbil som lanserades 2013 med en prislapp på motsvarande 15 miljoner kronor och som bara skulle byggas i 500 exemplar. 

Åklagarna vill inte peka ut vilken modell det handlar om, men det är ganska uppenbart – om än inte helt bekräftat – att det gäller specialmodellen LaFerrari. 

Fuskade med skatten

Den amerikanska skattemyndigheten upptäckte att den tidigare Ferrarichefen inte tagit upp intäkter på motsvarande 24 miljoner kronor i sin deklaration – pengar som han, enligt åklagaren, ska ha fått som ”kickback” från återförsäljare och kunder för att ändra i köordningen för superbilsmodellen.

– Han försökte dölja inkomsterna genom att flytta pengarna världen över. Skatteflykt är högsta prioritet för skattemyndigheten och som vi visat i dag är vi helhjärtat engagerade i att ställa dessa gärningsmän inför rätta, säger den ansvariga utredaren Jonathan Larsen i ett uttalande.

Maurizio Parlato gick över till Lotus efter att ha jobbat på Ferrari, och därefter till Bugatti där han förra året slutade ”av personliga skäl”. Han kan nu dömas till minst tre års fängelse plus böter på 2,2 miljoner kronor.

Kommentarer

#1 • 2020-09-07 19:29
thulo

girigheten saknar gränser

#2 • 2020-09-07 20:32
Vorwärts

Här kan man utan överdrift säga att ingen fattig blivit drabbad.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.