Nästa artikel
Ferrari planerar suv
Nyheter

Ferrari planerar suv

Publicerad 3 augusti 2017
Den italienska sportbilstillverkaren Ferrari har planer på att växa sig större. Bland annat överväger de att bygga en suv.
Det är källor till tidningen Bloomberg som säger att Ferraris strategi under de kommande åren innebär en rejäl expansion av tillverkningen. Ferraris vd, Sergio Marchionne, har redan tidigare höjt Ferraris egenpåtagna tillverkningsgräns från 7 000 till 10 000 bilar per år. Det har inneburit att Ferari sluppit undan stora delar av de miljökrav som ställs på större tillverkare, och samtidigt garanterat märkets exklusivitet.

Nu vill Marchionne öka försäljningen, som förra året låg på drygt 8 000 bilar; till 2021 vill han vara uppe i 15 000. För att nå det målet ska Ferrari bygga fler hybrider och överväger flera andra taktiker, bland annat en suv.

Suv-förslaget kritiseras dock av vissa som menar att det skulle förminska Ferraris varumärke att erbjuda en familjebil. 

– Det finns en risk att en suv urvattnar Ferraris märke. Om Ferrari bygger ett fordon som har plats för fler passagerare, ser ut som en Ferrari, låter som en Ferrari och kör som en Ferrari – då är det en Ferrari, men tillverkaren skulle verkligen behöva få det rätt, säger investmentanalytikern Richard Hilgert.

Diskutera: Vad tycker du om en Ferrari-suv?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-08-03 14:15
Reverend Benny

Med risk för att låta som en mossig gammal protektionistisk farbror (som Richard Hilgert).
Men kan inte bara Ferrari få göra det dom är bäst på och istället "låna" ut tekniskt kunnande till Fiat och de andra bolagen som har samma ägare.
Tycker många märken tappar lite värde när dom ska vara med och försöka ta sig in på varenda segment.

Förstår att det är ett "enkelt" sätt att komma runt miljökrav, men sätt en ferraribadge på en Fiat500 istället för att slösa pengar på att utveckla en SUV.

#2 • 2017-08-03 15:42
adzam

Känns onödigt..

#3 • 2017-08-03 17:23
Styggavargen

Åhh, inte mer SUV!? Att man ens överväger det är illa nog. Bygg hellre då en kombi/sedan modell med lång räckvädd och bra pris (under 400 tkr) så kommer jag att överväga köp.

#4 • Uppdaterat: 2017-08-03 17:41
Raphael

Reverend Benny, Det finns redan en Fiat 500 med Ferrari-emblem, den heter Abarth 692 Tributo Ferrari. Den finns även i Maserati version - Abarth 692 editzione Maserati, och Maserati versionen får man som lånebil i Italien när ens "riktiga" Maserati är inne på service. :)

Både Maserati och Alfa har redan en SUV så en Ferrari SUV vore lätt gjort, bottenplattan och tekniken för detta finns redan framtaget inom koncernen.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-03 17:48
Reverend Benny

@SiggeNn

En SUV med någon form av hybridteknik gör att dom kommer ner i utsläpp totalt sett. Lite som Aston Martin gjorde genom att sälja Toyota IQ fast under eget namn, då kommer man ner i utsläpp på det totala antalet sålda bilar.
Om jag inte missminner mig så fanns/finns det någon vikt/utsläpps ratio också, men kanske har fått allt om bakfoten.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=legissum:mi0046

#6 • 2017-08-03 17:50
Reverend Benny

@Raphael.

Jo, jag vet att det finns några specialversioner, men tror inte Ferrari får tillgodoräkna sig dessa som "sina" bilar samt att dom är några miljöbilar som hjälper dom få ner utsläppen totalt sett.

#7 • 2017-08-03 19:31
Konservator

@SiggeNn
<p>
"Lamborghini erbjuder snart SUV så varför inte Ferrari?"
<p>
Lamborghini är förutom biltillverkare även en traktortillverkare. En fejkterrängbil/avsiktligt oproportionerlig kombi kan passa bättre in i Lamborghinis sortiment.
<p>
Och ViB, det skrivs SUV, med versaler. Det är en initialförkortning. Någon politisk aktivist på Språkrådet må ha fått hjärnblödning någon gång på 90-talet(?) och då börjat påstå att initialförkortningar kan skrivas som vore de vanliga ord, för att anpassa vårt språk till dyslektiker och obildbara, men vi som inte hör till de kategorierna skall inte svepas med i förfallet.
<p>
En suv, det svenska ordet med gemener, är en sorts takbetäckning eller brädkonstruktionen i sådan betäckning.

#8 • 2017-08-03 19:42
Reverend Benny

@Konservator
Vad jag vet så ingår inte vå och rt i SAOL.

#9 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

En SUV med V12:a, varför dröjde de så länge?

Kommer att bli Ferraris bästsäljare...

#a • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Alldeles riktigt att suv ska skrivas med små bokstäver då det från början var en, som konservator så insiktsfullt påpekar, en initialförkortning.

Men suv är även numer ett svenskt ord då svenska akademin godkänt det som sådant sedan några år tillbaks vilket konservator verkar ha missat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.