Bild
Nästa artikel
Exeed TX första Europabilen från Chery
Exeed TX första Europabilen från Chery
Exeed TX första Europabilen från Chery
Exeed TX första Europabilen från Chery

Exeed TX första Europabilen från Chery

Nyheter

Här är suven som ska hjälpa den kinesiska biltillverkaren att slå sig in på den europeiska bilmarknaden.

Chery deltar i årets bilsalong i Frankfurt, med siktet inställt på att sälja bilar i Europa. Den kompakta suven som ska hjälpa dem dit heter Exeed TX och visas som prototyp på bilmässan.

I utvecklandet av bilen samarbetade Chery med flera företag. Bilens plattform har tagits fram av tyska företaget Benteler. Vidare har den MacPherson-fjädring, fyrhjulsdrift från BorgWarner, förarmiljö från Bosch, koppling och förarassistanssystem från Valeo och LED-strålkastare från Hella. Continental bistod med elektronisk kontrollenhet och mjukvara.

– Europa är en av de mest mogna marknadsplatserna i världen och här bor de mest krävande och sofistikerade kunderna. Vi lämnade inget åt slumpen för att säkerställa att vårt nya modellutbud är utformat för att möta de högsta förväntningarna, säger Ray Briezinski, chef för produktutveckling på Chery.

Chery tror att bilen kan göra bra ifrån sig i krocktester. De lutar sig mot sina femstjärnor i kinesiska motsvarigheten till Euro NCAP, kallad China NCAP. Några förarassistanssystem som bilen är utrustad med är avåkningsvarnare, dödavinkelnvarnare förarövervakning och farthållare. Det finns också något som kallas ”Collision protection”. Det är oklart om det betyder autobroms, men troligtvis är det något sådant. Bilen är också utrustad med 360-graderskamera och parkeringsassistans.
 

Exeed TX första Europabilen från Chery

På insidan finns en tiotums pekskärm och ljusslingor under ventilationsutblåsen indikerar kvaliteten på luften utanför genom att skifta mellan blått och rött.

Exeed kommer att mynna ut i en hel grupp bilar med elektrifierad drivlina som gemensam nämnare. Hybrider, laddhybrider och elbilar står på utvecklingsagendan.

Första drivlinealternativet blir en laddhybrid. En 1,5-liters bensinmotor samarbetar med en elmotor och resultatet blir sammanlagt drygt 265 hästkrafter. På enbart el sägs bilen kunna ta sig 7 mil.  

Chery har inte satt ett lanseringsdatum för Europa, men enligt pressmeddelandet blir det ”de närmaste åren”.

Diskutera: Vad tycker du om Chery Exeed TX?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2017-09-12 14:00

De verkar ha sneglat på Lexus när det gäller fronten. Det verkar vara inne på suvar att hela fronten är en grill.

#2
2017-09-12 14:31

Förbaskat snygg och framför allt baktill. Grillen är lite av ett aber men att jag måste säga att Chery har fått till rastret bättre än någon annan så att ja den ser riktigt bra ut.

#3
2017-09-12 17:53

Värre har jag sett och fronten är inte riktigt Lexus-grotesk, tack och lov.

Kineserna marscherar snabbare än vad japanerna gjorde en gång i tiden. Det är bara ett par år sen vi hånade deras usla krockresultat och blingigt småtaffliga utförande. Den här ger hetl andra vibbar. Klarar den bara Euro NCAP, så …

#4
2017-09-12 19:33

Ser lika uppblåst ut som de flesta Suvar i samma klass och det är tydligen så som många vill ha sina bilar nu för tiden.
Tyvärr.
Men klarar den krockprovet och kan säljas till ett vettigt pris så går det säkert bra.

#5
2017-09-13 08:36

Jag måste erkänna att jag tycker den är riktigt snygg! Ska bli intressant att läsa mer om denna.

#6
2017-09-13 10:19

Kinesisk? BorgWarner, Bosch, Valeo, Hella, Continental och Ray Briezinski!
Men ärligt, behövs det fler SUV? Tyvärr är denna trend stark just nu.
Köpare kommer nog att rusa efter denna om priset lågt och garantier bra. På gott och ont.

#7
2017-09-13 12:23

Koppling på en ny SUV? Inte med växelväljaren som syns i bild. Annars en intressant bil om priset inte skenar iväg.

#8
2017-09-14 15:39

Otäck ratt!

#9
2017-09-25 15:24

En sådan här bil ritar väl en dator på några sekunder. Ser ut som alla andra SUV:ar. Mazda, Ford, Audi, whatever...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.