Nästa artikel
Euro NCAP utser 2022 års säkraste bilar
Nyheter

Euro NCAP utser 2022 års säkraste bilar

Publicerad 2023-01-12 17:23
Kinesiska Ora Funky Cat är säkrast i sin klass, enligt Euro NCAP.
De nya märkena Ora och Wei tar sig in på topplistan – tillsammans med Tesla och Hyundai.

Den europeiska krocktestorganisationen Euro NCAP sammanställer varje år en lista över de modeller som presterat bäst i respektive kategori.

Samtliga av 2022 års vinnare är helt eldrivna. På listan hittar vi två Teslamodeller, samt de två kinesiska nykomlingarna Ora Funky Cat och Wey Coffee 01. De två senare är ett bevis på att kinesiska tillverkare har blivit betydligt bättre på krocksäkerhet de senaste åren med bättre krockskydd än flera konkurrenter.

Vinnarna är de bilar som presterat bäst inom Euro NCAP:s fyra bedömningsområden: Skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och förarassistansssystem. Aldrig tidigare har så många nya bilar testats under ett år av Euro NCAP.

Den strömlinjeformade elbilen Hyundai Ioniq 6 presterar enligt organisationen exceptionellt bra när det gäller skydd av vuxna med ett betyg på 97 procent. Tesla Model S och Model Y nådde dock hela 98 procent.

Volvo C40 har också krocktestats av Euro NCAP men når inte upp till märkningen ”Bäst i klassen”. Den titeln går istället till Tesla Model Y som har högre betyg än Volvo i tre av fyra kategorier. Bara i kategorin Skydd av barn lyckas Volvon något bättre, men C40 Recharge säkrade ändå ett femstjärnigt resultat med mycket god marginal.

Högsta krocktestbetyg 2022
  • Stor familjebil: Hyundai Ioniq 6
  • Liten familjebil: Ora Funky Cat
  • Lyxbil: Tesla Model S
  • Liten suv: Tesla Model Y
  • Stor suv: Wey Coffee 01

Källa: Euro NCAP

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2023-01-12 13:49 Ah, ok. Tänkte väl.
  • 2023-01-12 13:07 Axa skrev: Levererades Ioniq…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.