Nästa artikel
EU överens om sanktioner mot rysk olja
Nyheter

EU överens om sanktioner mot rysk olja

Publicerad 31 maj 2022
Nya sanktioner ska stoppa rysk olja i Europa – men åtgärderna gäller bara två tredjedelar av den olja som importeras.

Tidigare i maj ville EU-kommissionen stoppa all import av rysk olja till Europa, efter Rysslands invasion av Ukraina. Men förslaget mötte motstånd från vissa medlemsländer som exempelvis Ungern, Bulgarien och Kroatien.

– Det kommer inte att bli lätt. Men vi måste helt enkelt jobba på detta, sa kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Nu ska EU-länderna vara överens om att införa sanktioner mot den ryska oljan. Det är inget fullständigt stopp utan ska täcka ”mer än två tredjedelar” av oljeimporten.

– Det tar bort en stor del av finansieringen av deras krigsmaskin, sa EU:s rådsordförande Charles Michel under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

”Det tar bort en stor del av finansieringen av Rysslands krigsmaskin”

Sanktionspaketet omfattar inte olja som transporteras via oljeledningar, men däremot all olja som levereras via båt. Det finns inga uppgifter om hur länge sanktionerna ska gälla.

– Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Oljepriset steg efter att sanktionspaketet presenterats. Priset på Nordsjöolja ligger nu på den högsta nivån på flera månader.

Bensin- och dieselpriserna i Sverige har ökat kraftigt de senaste dagarna. Under tisdagen genomfördes ytterligare en höjning, med 30 öre för bensin och 25 öre för diesel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 5 juni 2022 Rätt AL, är därför USA…
  • 3 juni 2022 Axa: Ja det är en annan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.