Nästa artikel
Enkla bilägarbyten utnyttjas av grovt kriminella
Nyheter

Enkla bilägarbyten utnyttjas av grovt kriminella

Publicerad 2024-06-18 11:37 (uppdaterad 2024-06-18 13:25)
Grovt kriminella utnyttjar möjligheten att enkelt registrera ny ägare på bilar. Trots felaktiga uppgifter kontrolleras inte uppgifterna av Transportstyrelsen.

Ekot har gjort en granskning gällande hur enkelt det är att byta ägare till bilar. Kriminella utnyttjar kryphålet och har lett till att personer blivit ofrivilliga bilmålvakter.

Enligt granskningen är det mycket enkelt att registrera bilar på oskyldiga personer, trots att både felaktigt telefonnummer och postnummer fylls i med en fejkad signatur. Detta till trots har Transportstyrelsen godkänt ägarbytet eftersom det i dagsläget inte görs några kontroller av blanketterna som skickas till myndigheten.

Ett exempel är en man som fick brev från Transportstyrelsen där han stod som ny ägare till en 30 år gammal Volvo som fått körförbud och därmed är personens identitet är kapad. Bilen har tidigare använts i flera skjutningar som polisen misstänker är kopplade till gängkriminalitet. Mannen fick heller inte någon hjälp av polisen eller åklagare som hade kunnat göra honom till målsägande och därmed ge honom rätt till skadestånd.

Transportstyrelsen menar att systemet i stort fungerar bra, men att det finns fall där det har fallerat, rapporterar Ekot. För ett antal år sedan uppmanade en statlig utredning Transportstyrelsen att skärpa sina regler gällande ägarbyte av bilar.

I resten av Nordens länder krävs digitalt id när man köper eller säljer bilar, vilket också uppmanas av Transportstyrelsen. Samtidigt kommer inte möjligheten att skicka in registreringsbevis försvinna, men myndigheten försöker minska behovet av att använda ett registreringsbevis.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-06-19 23:26 Swenssons skrev: Reagerar…
  • 2024-06-19 16:33 Reagerar man inte om man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.