Nästa artikel
Enbart elbilar från Ford i Europa 2030
Nyheter

Enbart elbilar från Ford i Europa 2030

Publicerad 17 februari 2021 (uppdaterad 17 februari 2021)
Biltillverkaren miljardsatsar på fabriken i Köln där första elbilen på Volkswagens MEB-platta rullar av produktionslinan 2023.

Ford har presenterat sina framtidsplaner för Europa och de innehåller en hel del elektrifiering.

Som delmål ska utbudet av personbilar utgöras av ”nollutsläppskompatibla” bilar 2026, det vill säga elbilar och laddhybrider. 2030 är målsättningen att bara producera elbilar. 

 

Volkswagen MEB-plattform.

Första europeiska elbilen byggs på VW-grund

Ford investerar 1 miljard dollar i fabriken i Köln. Det blir produktionsplats för deras första europeiska, helelektriska personbil. Den byggs på MEB-plattan som är lånad av Volkswagen och sitter som grund i ID.3, ID.4 och Skoda Enyaq.

Även på transportbilssidan har man planer på elektrifiering. 2030, räknar man med att två tredjedelar av försäljningen av transportbilar utgörs av antingen helelektriska fordon eller plug-in hybrider. 

"Vår målsättning är att möta kraven för CO2 utan att betala böter."

Lämnar Volvos utsläppspool

I höstas stoppades leveranserna av Kuga Plug-in Hybrid, eftersom det visat sig att högvoltsbatterierna som byggdes av Samsung i Ungern kontaminerades i produktionen. Detta kunde orsaka bränder i samband med laddning. I och med förseningen av laddhybriden nådde inte Ford EU:s utsläppsmål på 98 gram som krävdes 2020. Istället fick man betala för att ingå i utsläppspool med Volvo. Detta tror man inte kommer att behövas 2021. 

– Nej, vår målsättning är att möta kraven för CO2 utan att betala böter i år. Vi kommer inte heller behöva ingå utsläppspool som vi gjorde 2020, säger Fords europachef Stuart Rowley. 

Stuart Rowley, Fords europachef.

Ingen egen batteriproduktion i nuläget

Ford vill inte berätta om de planerar att bygga egna elbilsbatterier. Istället hänvisar Stuart Rowley till ett uttalande som Fords globala chef Jim Farley gjorde i november 2020 i samband med nyhetsbyrån Reuters telekonferens Automotive Summit:

– Vi diskuterar, batteriproduktion, jag tycker det är en naturlig sak att göra när elbilsvolymen växer, sa Jim Farley till Reuters

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.