Nästa artikel
En viltolycka var åttonde minut: ”Utvecklingen måste brytas”
Nyheter

En viltolycka var åttonde minut: ”Utvecklingen måste brytas”

Publicerad 7 februari 2022 (uppdaterad 10 februari 2022)
Aldrig tidigare har det rapporterats in så många viltolyckor på svenska vägar, enligt nya siffror som M Sverige tagit del av.

Det har aldrig tidigare rapporterats in så många viltolyckor som förra året. Den exakta siffran var 65 372 viltolyckor, en ökning med knappt sju procent jämfört med året innan och en ökning med nästan 40 procent de senaste tio åren.

– Utvecklingen måste brytas. Var åttonde minut sker en viltolycka i Sverige. I synnerhet krock med älg kan leda till allvarliga skador eller till och med död. Även vildsvinsolyckor kan bli allvarliga. Självklart leder det också till omfattande bilskador och att tiotusentals djur skadas eller dödas på vägarna, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Det finns planer på att sätta upp särskilda högtalare med ljud som skrämmer bort djuren från vägen. Innan den typen av teknik är på plats vill M Sverige att Trafikverket underhåller, reparerar eller byter ut befintliga viltstängsel som är slitna samt röjer vägkanterna ordentligt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 17 februari 2022 John2008 skrev: Med tanke på…
  • 16 februari 2022 Med tanke på hur folk kör…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.