Nästa artikel
En av tre mc-förare kan behöva byta hjälm
Nyheter

En av tre mc-förare kan behöva byta hjälm

Publicerad 5 augusti 2019
Motorcykelhjälmar har en begränsad livslängd och i vissa fall kan de behövas byta ut så ofta som vartannat år. Men en ny undersökning visar att nästan var tredje mc-förare kör med en hjälm som är äldre än fyra år, vilket kan vara farligt.
Att hjälmen är en motorcyklists viktigaste skydd är väl ingen större nyhet. Men det är svårare att veta hur mycket den slits och när den bör bytas ut. En ny undersökning från Svedea visar att 29 procent av mc-ägarna kör med hjälmar som är äldre än fyra år. Beroende på slitage och hjälmens material kan det vara hög tid att köpa en ny.

Hjälmar med ytterskal av plast kan ha sämre motståndskraft mot UV-strålning samt kortare livslängd och kan därför behöva bytas så ofta som vartannat år. Skal av glasfiber som ibland förstärkts med kompositmaterial som kolfiber eller kevlar håller oftast längre, men ett vanligt råd är att byta efter ca fem år.

– En mc-hjälm är det viktigaste skyddet för hojåkare. Men den är också en färskvara som påverkas av olika faktorer som sol, tid, fukt och stötar. Har hjälmen utsatts för ett islag i samband med en olyckshändelse bör den bytas direkt, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

Många upplever att en hjälm med tiden känns bekväm och till detta är ofta att inredningen har pressats ihop vilket gör att hjälmen känns rymligare. Men ur ett skyddsperspektiv har den blivit sämre, eftersom huvudet får mer plats att röra sig inuti hjälmen.

 När det kommer till att köpa ny hjälm finns det flera faktorer att hålla koll på. Enligt Stefan Karlsson bör man inte vända sig till andrahnsmarkanden.

– Om man ska köpa ny hjälm rekommenderar vi att man vänder sig till en välsorterad butik med möjlighet att prova sig fram bland olika modeller tills man hittar en som sitter riktigt bra. Köp inte en begagnad hjälm! Du vet aldrig vad den varit med om. Se till att hjälmen är märkt ECE 22:05 – det är beteckningen för de normer som gäller inom EU. Och kolla gärna hjälmens omdöme på Sharp innan du bestämmer dig, säger Stefan Karlsson.

Förutom materialet i hjälmen finns olika modeller att ta ställning till. Integral, öppen eller öppningsbar. Säkrast är integralhjälmen som skyddar hela huvudet. Samtidigt är det viktigt att man hittar en hjälm man trivs i och känner sig bekväm med.


 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-08-05 10:37
Svenne60

Det här med att byta hjälm ofta drivs av branschen som vill sälja fler hjälmar. Ser samma sak t.ex. när det gäller bilbarnstolar och tandborstar. Har du inte en helt ny bilbarnstol..ojoj är inte ditt barn värd mera? Vi ska konsumera mer med säkerhet som käpphäst, och vem kan vara emot säkerhet? En glasfiberhjälm uppfyller bra säkerhetskrav mycket länge, men en billig plasthjälm kan behöva bytas ut oftare. Ett tips, köp hjälm från Biltema om den passar din huvudform. Köpte nyligen en öppen hjälm med visir som täcker ansiktet för ca 400:- . Den bästa hjälm som jag har haft, sitter som gjuten. Klart den inte skulle få säljas om den inte uppfyllde gällande säkerhetskrav. Varför betala flera tusen i stället?

#2 • Uppdaterat: 2019-08-05 10:41
Klarsynt

Dagens samhälle i ett nötskal. Köp nytt nytt nytt och ofta ofta ofta.

Om det är något man kan göra för miljön så är det att tvinga fram produkter som håller länge, även bilar. Men det är klart, då hade inte de som äger produktionen kunnat åka i sina privatplan till Davos och diskutera hur pöbeln (konsumenterna) skall göra världen till en bättre plats.

.

#3 • Uppdaterat: 2019-08-05 11:04
Henrik M

Man blir mörkrädd när man läser vissa människors kommentarer och resonemang......
För en gångs skull håller jag med Klarsynt till viss del, all denna billiga skit som översvämmat marknaden där folk kan köpa billig skit från Wish m.m. Det konsumerandet borde bort till förmån för lite bättre saker.
Men som Svenne som tycker att säkerhet är väl inte så noga, och jämför med bilbarnstolar och tandborstar!? Tandborsten byter man väl ändå ganska ofta, vet inte vart han ville komma med det. Bilbarnstolar, hjälmar m.m skulle jag aldrig få för mig köpa begagnat då man som det i artikeln med står man att vet inte vad de varit med om. Minns fortfarande testet av cykelhjälmar och melon......behöver inte vara stort de slagit i innan för att brista rejält i skydd nästa gång.
Och ja man kan köpa en billig hjälm på Biltema, men som med så mycket annat som är viktigt, blir det sällan billigare i längden då den billiga produkten får bytas oftare, eller ja, bör bytas oftare.....
Biltema är superbra till många saker, men till säkerhet...nja.....då går jag nån annanstans iaf.

#4 • Uppdaterat: 2019-08-05 12:44
saabnisse

Jag har ett klassiskt vurpollon från 50-talet och där finns inte så mycket åldringsbenägen plast, här är det rejält formpressad papp och lack som gäller tillsammans med ordentliga remmar av äkta läder!
Den köptes för 50:- på ÖoB för ganska länge sedan och senaste budet jag fått är 600:-!
Gamla hjälmar kan alltså bli ganska värdefulla.

#5 • Uppdaterat: 2019-08-05 14:48
Svenne60

Henrik M, vart jag ville komma med tandborstar, jo branschen vill att den ska bytas väldigt ofta. Varför det tror du? För att de ska få sälja flerdubbelt fler så klart.

#6 • Uppdaterat: 2019-08-05 15:24
Henrik M

Svenne: Branschen säger väl varannan till var tredje månad ungefär för tandborstbyte, vilket väl absolut inte är i överkant? Jag byter ungefär varannan månad både för mig och barnen utan att lyssna på rekoemndationer utan det är ungefär med det intervallet det känns bra ur slit/fräschhetssynpunkt.

#7 • Uppdaterat: 2019-08-05 16:51
Reverend Benny

Man kanske inte ska jämföra allt hela tiden, tandborstar och hjälmar är två ganska olika produkter.

Tandborsten skulle säkerligen kunna göras tåligare men då skulle man även behöva desinfektera tandborsten då en av anledningarna varför man byter tandborsten är att för mkt bakterier som frodats inte är hälsosamt.
Sen så är det som med det mesta, titta på tandborsten, ser den sliten ut, då fungerar den inte lika bra och kanske ska få ett andra liv som skoputsarborste eller liknande.

Att hjälmar ska bytas förstår jag, många har sannolikt långt ifrån det skydd den en gång hade då dom tappas rätt ofta.
Det finns en anledning till att det står "tappad hjälp köpt hjälm" i MC butikerna.

#8 • Uppdaterat: 2019-08-05 16:55
Lawett

En av tre MC-förare skulle behöva ha en hjärna inne i skallen till att börja med. Vi var 4 bilar som blev omkörda i går av ung kille med tjej baktill. Båda klädda i shorts o T-shirt men ingen hjälm. Iofs körde han väl inte fortare än 150- 170 och mötte ju ingen i den skymda kurvan och hade han fått möte så hade ju inte en hjälm hjälpt i alla fall så det hade kanske varit bortkastade pengar...

#9 • Uppdaterat: 2019-08-05 17:24
crylen

Lawett + på den med hjärna, ingen sådan behövs ingen hjälm.

#a • Uppdaterat: 2019-08-05 17:32
Svenne60

Henrik M, nåja det här med tandborstar är väl lite "off topic" men jag ville komma åt "slit o släng" tänkandet, samt att man kan väl tänka själv och inte tro på partiska åsikter både när det gäller hjälmar och allt annat. Om tandborsten är sliten efter tre månader så borstar du fel, har du några tänder kvar? Jag tror inte att en tandborste blir dålig ur rengöringssynpunkt på väldigt länge. Och några bakterier ska ju inte finns i munnen, då är man ju sjuk. Det är bara att rengöra tandborsten om den verkar ofräsch.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.