Bild
Nästa artikel
En av tre mc-förare kan behöva byta hjälm

En av tre mc-förare kan behöva byta hjälm

Nyheter

Motorcykelhjälmar har en begränsad livslängd och i vissa fall kan de behövas byta ut så ofta som vartannat år. Men en ny undersökning visar att nästan var tredje mc-förare kör med en hjälm som är äldre än fyra år, vilket kan vara farligt.

Att hjälmen är en motorcyklists viktigaste skydd är väl ingen större nyhet. Men det är svårare att veta hur mycket den slits och när den bör bytas ut. En ny undersökning från Svedea visar att 29 procent av mc-ägarna kör med hjälmar som är äldre än fyra år. Beroende på slitage och hjälmens material kan det vara hög tid att köpa en ny.

Hjälmar med ytterskal av plast kan ha sämre motståndskraft mot UV-strålning samt kortare livslängd och kan därför behöva bytas så ofta som vartannat år. Skal av glasfiber som ibland förstärkts med kompositmaterial som kolfiber eller kevlar håller oftast längre, men ett vanligt råd är att byta efter ca fem år.

– En mc-hjälm är det viktigaste skyddet för hojåkare. Men den är också en färskvara som påverkas av olika faktorer som sol, tid, fukt och stötar. Har hjälmen utsatts för ett islag i samband med en olyckshändelse bör den bytas direkt, säger Stefan Karlsson, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

Många upplever att en hjälm med tiden känns bekväm och till detta är ofta att inredningen har pressats ihop vilket gör att hjälmen känns rymligare. Men ur ett skyddsperspektiv har den blivit sämre, eftersom huvudet får mer plats att röra sig inuti hjälmen.

 När det kommer till att köpa ny hjälm finns det flera faktorer att hålla koll på. Enligt Stefan Karlsson bör man inte vända sig till andrahnsmarkanden.

– Om man ska köpa ny hjälm rekommenderar vi att man vänder sig till en välsorterad butik med möjlighet att prova sig fram bland olika modeller tills man hittar en som sitter riktigt bra. Köp inte en begagnad hjälm! Du vet aldrig vad den varit med om. Se till att hjälmen är märkt ECE 22:05 – det är beteckningen för de normer som gäller inom EU. Och kolla gärna hjälmens omdöme på Sharp innan du bestämmer dig, säger Stefan Karlsson.

Förutom materialet i hjälmen finns olika modeller att ta ställning till. Integral, öppen eller öppningsbar. Säkrast är integralhjälmen som skyddar hela huvudet. Samtidigt är det viktigt att man hittar en hjälm man trivs i och känner sig bekväm med.


 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-08-05 10:37

Det här med att byta hjälm ofta drivs av branschen som vill sälja fler hjälmar. Ser samma sak t.ex. när det gäller bilbarnstolar och tandborstar. Har du inte en helt ny bilbarnstol..ojoj är inte ditt barn värd mera? Vi ska konsumera mer med säkerhet som käpphäst, och vem kan vara emot säkerhet? En glasfiberhjälm uppfyller bra säkerhetskrav mycket länge, men en billig plasthjälm kan behöva bytas ut oftare. Ett tips, köp hjälm från Biltema om den passar din huvudform. Köpte nyligen en öppen hjälm med visir som täcker ansiktet för ca 400:- . Den bästa hjälm som jag har haft, sitter som gjuten. Klart den inte skulle få säljas om den inte uppfyllde gällande säkerhetskrav. Varför betala flera tusen i stället?

#2
2019-08-05 10:41

Dagens samhälle i ett nötskal. Köp nytt nytt nytt och ofta ofta ofta.

Om det är något man kan göra för miljön så är det att tvinga fram produkter som håller länge, även bilar. Men det är klart, då hade inte de som äger produktionen kunnat åka i sina privatplan till Davos och diskutera hur pöbeln (konsumenterna) skall göra världen till en bättre plats.

.

#3
2019-08-05 11:04

Man blir mörkrädd när man läser vissa människors kommentarer och resonemang......
För en gångs skull håller jag med Klarsynt till viss del, all denna billiga skit som översvämmat marknaden där folk kan köpa billig skit från Wish m.m. Det konsumerandet borde bort till förmån för lite bättre saker.
Men som Svenne som tycker att säkerhet är väl inte så noga, och jämför med bilbarnstolar och tandborstar!? Tandborsten byter man väl ändå ganska ofta, vet inte vart han ville komma med det. Bilbarnstolar, hjälmar m.m skulle jag aldrig få för mig köpa begagnat då man som det i artikeln med står man att vet inte vad de varit med om. Minns fortfarande testet av cykelhjälmar och melon......behöver inte vara stort de slagit i innan för att brista rejält i skydd nästa gång.
Och ja man kan köpa en billig hjälm på Biltema, men som med så mycket annat som är viktigt, blir det sällan billigare i längden då den billiga produkten får bytas oftare, eller ja, bör bytas oftare.....
Biltema är superbra till många saker, men till säkerhet...nja.....då går jag nån annanstans iaf.

#4
2019-08-05 12:44

Jag har ett klassiskt vurpollon från 50-talet och där finns inte så mycket åldringsbenägen plast, här är det rejält formpressad papp och lack som gäller tillsammans med ordentliga remmar av äkta läder!
Den köptes för 50:- på ÖoB för ganska länge sedan och senaste budet jag fått är 600:-!
Gamla hjälmar kan alltså bli ganska värdefulla.

#5
2019-08-05 14:48

Henrik M, vart jag ville komma med tandborstar, jo branschen vill att den ska bytas väldigt ofta. Varför det tror du? För att de ska få sälja flerdubbelt fler så klart.

#6
2019-08-05 15:24

Svenne: Branschen säger väl varannan till var tredje månad ungefär för tandborstbyte, vilket väl absolut inte är i överkant? Jag byter ungefär varannan månad både för mig och barnen utan att lyssna på rekoemndationer utan det är ungefär med det intervallet det känns bra ur slit/fräschhetssynpunkt.

#7
2019-08-05 16:51

Man kanske inte ska jämföra allt hela tiden, tandborstar och hjälmar är två ganska olika produkter.

Tandborsten skulle säkerligen kunna göras tåligare men då skulle man även behöva desinfektera tandborsten då en av anledningarna varför man byter tandborsten är att för mkt bakterier som frodats inte är hälsosamt.
Sen så är det som med det mesta, titta på tandborsten, ser den sliten ut, då fungerar den inte lika bra och kanske ska få ett andra liv som skoputsarborste eller liknande.

Att hjälmar ska bytas förstår jag, många har sannolikt långt ifrån det skydd den en gång hade då dom tappas rätt ofta.
Det finns en anledning till att det står "tappad hjälp köpt hjälm" i MC butikerna.

#8
2019-08-05 16:55

En av tre MC-förare skulle behöva ha en hjärna inne i skallen till att börja med. Vi var 4 bilar som blev omkörda i går av ung kille med tjej baktill. Båda klädda i shorts o T-shirt men ingen hjälm. Iofs körde han väl inte fortare än 150- 170 och mötte ju ingen i den skymda kurvan och hade han fått möte så hade ju inte en hjälm hjälpt i alla fall så det hade kanske varit bortkastade pengar...

#9
2019-08-05 17:24

Lawett + på den med hjärna, ingen sådan behövs ingen hjälm.

#10
2019-08-05 17:32

Henrik M, nåja det här med tandborstar är väl lite "off topic" men jag ville komma åt "slit o släng" tänkandet, samt att man kan väl tänka själv och inte tro på partiska åsikter både när det gäller hjälmar och allt annat. Om tandborsten är sliten efter tre månader så borstar du fel, har du några tänder kvar? Jag tror inte att en tandborste blir dålig ur rengöringssynpunkt på väldigt länge. Och några bakterier ska ju inte finns i munnen, då är man ju sjuk. Det är bara att rengöra tandborsten om den verkar ofräsch.

#11
2019-08-05 18:46

@Svenne60
Skulle nog säga att man är riktigt ovanlig och rätt sjuk om man INTE har några bakterier alls i munnen. Är man frisk så har man rätt många, både bra och dåliga. Det är bland annat därför man ska byta tandborste emellanåt.

#12
2019-08-05 20:08

Det som bryter ner materialet i hjälmar är solljus och inte tid. Det är stor skillnad på hur medelsvensson använder hjälm jämfört med medelmuller eller medelgarcia.
Jag förvarar mina hjälmar i svart fodral när de inte är på skallen.

#13
2019-08-05 20:16

Reverend Benny, ja jag hade fel klart det finns bakterier i munnen, de orsakar bl.a karies, plack består av bakterier, men saliv som söndras in i munnen ska vara bakteriefri

#14
2019-08-05 20:35

Spelar det någon roll egentligen?
MC-förare kallas av läkarna på sjukhusen för "organdonatorer". Har man en dålig hjälm så är risken för hjärnskador större och därmed så ökar möjligheten att en donation skall uppstå. Eftersom det ofta är yngre (under 35 år) som kör MC så är organen mindre skadade än hos en 50+are som tagit ett par groggar i veckan hela livet.

Sjukhusen beklagar över att det finns för lite organ att transplantera.

Så fram för fler dåliga hjälmar hos mc-förarna. Win-win för alla!!!!

#15
2019-08-05 21:15

Mäkinen
Nja, min gamla hjälm förvarades i låda under flera år efter att jag sålt av den dåvarande hojen. Innandömet, cellplasten(?) var helt stenhårt. Den hjälmen var iofs inköpt -98 och det har nog hänt en hel del med plastmaterialen i hjälmarna.

#16
2019-08-05 22:32

Förstår inte riktigt, en riktigt fin kvalitetshjälm av fabrikat Arai, BMW etc. kostar mellan 6 - 8 -10.000 kronor. Skall dessa också bytas med denna intervall. Sen skall inte hjälmen sitta för bekvämt, när man provar ut den skall den klämma åt så att man biter sig i kinderna om man biter ihop. Skulle säga att de flesta inte lägger ner tillräcklig tid för att hitta den optimala passformen utan snarare väljer hjälm efter utseende-design.

#17
2019-08-08 20:22

Jag blir förvånad när jag läser många av kommentarerna.
@Svenne60
Om du läser artikeln så är det inte branschen utan försäkringsbolag som går ut med rekommendationen.
Hjälmar som inte uppfyller certifiering säljs! Vad du menar med säkerhetskrav vet jag inte då sådana inte finns, men certifieringar finns. Att en hjälm sitter som gjuten säger ingenting om hur säker den är.
Kolla på https://sharp.dft.gov.uk/ för att se testade hjälmars säkerhet och betyg.
@ Lawett
Det är bara ett tecken på dumhet att skriva så, då du inte kan styrka ditt påstående med 1 av 3. Att det finns idioter i varje genre är fastställt.
Om man jämför med bilförare och hur de kör, hur fort de kör, använder inte bilbälte mm. så är det att kasta sten i glashus.
MC förare kollar i alla fall inte på mobilen när de kör.
@kanske
Det är inte oftast yngre som kör mc, snitt åldern på mc förare har stigit kraftigt de senare åren. Dock är det troligen oftare yngre som kör fort.
Yngre förare om du tittar nästa gång har oftare nyare ställ och hjälmar, de byter hjälmar oftare än äldre förare. Yngre förare köper oftare ny utrustning, kläder, hjälmar, stövlar, handskar än äldre. Då både nya modeller, mode och användning skapar dessa förutsättningar.
Att skriva” Så fram för fler dåliga hjälmar hos mc-förarna. Win-win för alla!!!!” är bara patetiskt och barnsligt.
Alla som kör hoj eller använder hjälm regelbundet vet att hjälmen får sig regelbundna törnar. Man tappar den i backen efter att lagt den på sadeln. Man slår den i dörrkarmen när man går in genom lägenhetsdörren mm.
Tittar man på sin hjälm efter 2 år så har den sina repor och småskador, reporna kommer inte från alla flugor som krossats mot hjälmen. Några få törnar är inga problem, men efter 3, 4, 5 år så har nog alla småtörnar påverkat skalet.
Hjälmens inredning, nu talar jag om stoppningen, den utmattas efter ett tag, tvättar man den så brukar den ”styva” till sig lite, men efter ett antal tvättar så är det som alla andra kläder den blir ”trött”, utmattad.

Efter att ha varit på studiebesök på ARAIs fabriken , så är mitt främsta bestående minne att skalet, plast, komposit, glasfiberfiber mm. inte är det som åldras först, utan det är det inre skyddslagret, kallar det ”frigoliten” som åldras först.
Det blir stelare och sprödare, beroende på ålder, temperatur, svett och fukten som det utsätts för.

3 år är nog i MIN synpunkt en max livslängd för en hjälm.
Jag har kört mc i nu 30 år, jävlar vad gammal jag är...
Har bytt hjälm skulle jag tro vart annat år. Inte p.g.a. åldrings risker. Utan p.g.a. att inredningen blir ”slappare”, den sitter inte tillräckligt tight längre.

Men det är upp till varje hjälmanvändare att avgöra skydd mot kostnad.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.