Nästa artikel
En av Saabs sista bilar går under klubban
Nyheter

En av Saabs sista bilar går under klubban

Publicerad 29 november 2022
En av de allra sista Saab 9-3 som tillverkades av Nevs efter konkursen säljs nu på auktion.

Den 19 december 2011 förklarades Saab Automobile i konkurs. Det var också början till en likvidation av företaget.

Med bara en månads marginal från den dystra tioårsmarkeringen kunde slutligen de sista pengarna från konkursboet nå de sista beviljade fordringsägarna. Den 21 november i år var arbetet med konkursen slutförd.

Allt som allt har konkursen inneburit att 17,7 miljoner har betalats ut till olika fordringsägare och anställda. Därmed var en snart elva år lång konkurs avslutad och det stod samtidigt klart att staten förlorade cirka 900 miljoner kronor i samband med Saabs konkurs.

Av de styvt 400 bilar som hann tillverkas i Nevs regi dyker vissa ibland fortfarande upp till salu. Nu finns ett sådant exemplar till salu hos auktionsförrättaren KVD.

Bilen är en sen årsmodell 2014. Det är inte den sista Saaben att någonsin tillverkas, men ligger definitivt nära en sådan utmärkelse. 

Den aktuella bilen är en 9-3 Aero Turbo4, alltså en fyrhjulsdriven 220-hästars turboladdad sedan. För gemene person ser det kanske ut som vilken annan Saab 9-3 som helst, men årsmodell 2014 fick bland annat den så kallade A20NFT-motorn samt förstärkningar i golvet för att klara de nya framsätena som hämtades från Volvo.

Med cirka 6 300 mil på mätaren är det inte den mest lågmilade Saab 9-3 som man funnit från Nevs tid som ägare. År 2019 uppdagades det som förmodades var den absolut sista Saab 9-3 att någonsin lämna Stallbacka, en bil som då bara hade cirka sju mil på mätaren. Bilen hade fallit i glömska, vilket räddade den från sitt tänkta öde som krocktestobjekt.

När den bilen hittades, med precis under sju mil på mätaren, såldes den på auktion och till högstbjudande. Då slutade prislappen på 465 000 kronor efter budgivning.

I ljuset av det framstår de nu begärda 234 900 kronor för det här exemplaret som rena reapriset. Men en tidigare prissänkning hos KVD ger signaler om att Saabs nästan sista bil ännu strävar efter att fångas upp av någon intresserad och förmodat kapitalstark Saab-entusiast.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 29 november 2022 Det finns en risk att NEVS…
  • 29 november 2022 Begagnad 8-årig bil med 6…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.