Bild
Nästa artikel
Elon Musk vill köpa ut Tesla

Elon Musk vill köpa ut Tesla

Nyheter

Elbilstillverkarens grundare har planer på att köpa ut bolaget från börsen.

I en serie inlägg på mikrobloggen Twitter kungjorde Elon Musk sina planer att göra Tesla privat och att finansieringen var säkrad. Han skulle i så fall ge 420 dollar per aktie. Efter nyheten handelsstoppades Tesla tillfälligt på amerikanska Nasdaq-börsen men precis före handelsstoppet låg aktiekursen på drygt 367 dollar.

Elon Musk skickade ut ett mail till sina anställda som senare publicerades på Teslas blogg. I mailet skriver han att det inte tagits några slutgiltiga beslut än, men om bolaget köps ut från börsen kommer det vara smidigare och mindre splittrat som ett privat företag och att det handlar om att ”skapa den miljö som gynnar Tesla bäst”. Utan börsnoteringen behöver Tesla inte längre redovisa kvartalsrapporter.  

Musk säger att han inte kommer att tvinga aktieägare att sälja utan kommer att skapa en speciell fond.

Diskutera: Vad tror du att det kommer innebära för Tesla om det köps ut från börsen?
 

Taggar: Nyheter, Tesla

Kommentarer

#1
A.L
2018-08-08 10:20

Allt för att rädda kursen!

Frågan är vem som ställer upp med dryga 600 miljarder i ett bolag som konstant blöder? Sanningen är nog dessvärre att det inte finns någon sådan eller några sådana privata investerare - såvida det inte rör sig om en stat.

MVH AL

#2
pinjong
2018-08-08 11:05

Ja helt uppenbart en kursmanipulation i syfte att slänga ut blankare.

#3
Raywave
2018-08-08 14:25

Kursen har ju rusat efter q2 rapporten och i princip uppe på all time high redan innan detta. Dvs marknadens reaktion på senaste rapporten är överväldigande positiv. Musk skulle verkligen inte behöva göra nåt för att "stötta den". Dessutom är finansiering för utköp redan klar och han skulle aldrig våga gå ut med nåt sånt om det inte vore sant. Nu måste man i princip åtminstone genomföra omröstning om utköp och om det sen inte skulle finnas pengar... vore helt idiotiskt och självklart är det inte så.

#4
Roy J
2018-08-08 14:28

Huruvida Tesla blöder kan diskuteras. Helt klart är att de nyinvesterar mer än kanske något annat företag. De vilar inte på lagrarna, som GM när de höll på att kollapsa.

#5
A.L
2018-08-08 15:40

Det behöver nog inte diskuteras huruvida Tesla går med förlust eller inte Roy. Det är ett empiriskt faktum att så är fallet.

Investeringsviljan i bolaget är det dock inget fel på. Men hittills har deras investeringar gått back, närmare bestämt med -12,7%. Kassaflödet är negativt (-5,78% i senaste rapporten), kort och gott. När bolaget blöder så sinar kassan.

Positivt är dock att intäkterna ökar, samt att man nu säger sig kunna producera modell 3 i stor skala. Vi får se om det ligger någon sanning i det.

MVH AL

#6
Raphael
2018-08-08 18:45

Att ta Tesla från börsen handlar om att skydda företaget från insyn och att kunna kontrollera företaget mer. Ett börsnoterat företag måste ju vara mer publikt på grund av de lagar som finns. Man kan fundera varför Elon Musk känner att han vill börja dölja företagets affärer.

#7
Arne Nilsson1
2018-08-09 09:55

Jag äger ingen Tesla och har inga pengar satsade i bolaget så för mig för Musk göra vad han vill. Verkligheten kommer framöver visa huruvida Tesla är en framgångssaga eller inte. Vi kan bara spekulera.

#8
pinjong
2018-08-09 11:14

Dagens Industri skriver:
"Den amerikanska finansmarknadsmyndigheten SEC kommer nu att undersöka bakgrunden till Elon Musks tweets. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

SEC som är den amerikanska tillsynsmyndigheten för handel med värdepapper vill veta om Elon Musk var ärlig i sina tweets och att finansieringen verkligen var säkrad eller om det var ett sätt att trycka upp värdet på aktien.

Teslas aktie rusade med 11 procent efter Elon Musks tweet. Aktien handelstoppades för att sedan stiga ytterligare. Däremot har börskursen inte nått den nivå på 420 dollar som Elon Musk hänvisar till. Vid stängning av börsen under onsdagskvällen var aktien värd 370 dollar."

#9
A.L
2018-08-09 15:21

Du hann före mig Pinjong, jag hade precis tänkt lägga en länk till samma sak:https://digital.di.se/artikel/elon-musks-twittrande-synas-av-finansmyndi...

Bluff och båg?

MVH AL

#10
daem0n
2018-08-11 22:59

Neeej, vi smarta folket vill att Microsoft ska köpa Tesla istället, då kommer alla deras miljöfarliga produkter (elbilar med giftiga laddnings batterier) att försvinna från marknaden.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.