Nästa artikel
Elbilspriserna sjunker efter extrema prisrusningen
Nyheter

Elbilspriserna sjunker efter extrema prisrusningen

Publicerad 8 december 2021 (uppdaterad 8 december 2021)
Efter en rejäl prisrusning har de begagnade elbilar som är till salu på Blocket börjat sjunka i pris.

De bilköpare som slår till på en helt ny bil får vänta allt längre på leverans. Bristen på halvledare förlänger ledtiderna och det är inte ovanligt med ett halvårs väntetid, eller ännu längre.

Bristen på nya bilar har gjort att många istället valt en begagnad, vilket tömt bilhandlarnas lager och pressat upp priserna. Mellan maj och oktober ökade medianpriset på de elbilar som var till salu hos Blocket med 57 procent, från 239 900 till 379 700 kr.

Nu kommer dock tecken på att prisrusningen på begagnade elbilar börjat avta. Priserna vänder nedåt igen, och mellan oktober och november sjönk medianpriset med sju procent till 349 900 kr. Priserna gäller bilar som gått mellan 1 000 och 14 999 mil och registrerats mellan 2011 och 2021.

– Att den våldsamma prisökning som varit på elbilar de senaste månaderna nu halkat tillbaka lite är inte så konstigt, det har varit en explosionsartad prisökning. Men intresset för elbilar är fortfarande stort och växande, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon.

Medianpriset för bensinbilar stod i princip helt stilla i november jämfört med oktober och de bilar som Blocket väljer att klumpa ihop som ”miljöbränsle/hybrid” backade med 1,5 procent. Däremot ökade priserna för dieselbilar med 2,3 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.