Nästa artikel
Elbilsladdare har allvarliga säkerhetsbrister
Nyheter

Elbilsladdare har allvarliga säkerhetsbrister

Publicerad 2022-11-23 06:30
Hackare kan enkelt utnyttja någon av alla sårbarheter som forskare hittat i elbilsladdare.

Vi Bilägare har nyligen avslöjat flera allvarliga brister i it-säkerheten på elbilen MG. Men det är inte bara själva bilarna som utgör en risk för cybersäkerheten. Även kringutrustning som är viktig för elbilsägare, som snabbladdare och laddboxar för hemmabruk, kan vara intressanta för hackare. 

En ny rapport från Sandia National Laboratory i USA visar att den här typen av teknik ofta kan ha allvarliga brister i it-säkerheten som lämnar dörren öppen för hackare att ta sig in.

”De är så dåligt säkrade att de en dag skulle kunna användas för att destabilisera hela elnätet och redan i dag har de många säkerhetsproblem”, skriver sajten The Register som rapporterat om genomgången.

Forskarna har under fyra års tid granskat sårbarheter som avslöjats i den här typen av teknik. De har också testat tio olika typer av elbilsladdare. 

Testerna visar att laddarna kan användas för att påverka hela elnätet, skicka in skadlig mjukvara, stjäla lösenord och kortuppgifter från bilägarna eller avbryta laddningen i samtliga sju testade bilar genom att ta sig in i kopplingen mellan bilen och laddaren med hjälp av en liten radiosändare från 47 meters avstånd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2022-11-23 14:50 Ja just det, jag vill ha…
  • 2022-11-23 10:29 Gillar teknik, men tycker…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.