Nästa artikel
Elbilar sägs vara lika smutsiga som dieselbilar
Nyheter

Elbilar sägs vara lika smutsiga som dieselbilar

Publicerad 17 maj 2016
Elbilar släpper ut större andel giftiga partiklar från slitage av däck och vägbana än konventionella bilar, enligt nypublicerad studie.
Ny studie visar att partikelutsläpp från däck, bromsar och vägslitage är giftigare än avgaser.
Enligt en studie från Universitetet i Edinbugh som publicerades i forskningstidskriften Atmospheric Environment orsakar hybrider och elbilar större utsläpp av giftiga partiklar från bromsar, däck och slitage av vägbanorna än konventionella bilar.

Anledningen ska vara att de är tyngre än konventionella bilar. Enligt rapporten är en elbil i snitt 24 procent tyngre än en bil med traditionell förbränningsmotor.

Men studien har redan ifrågasatts. Till Ny Teknik säger Gordon Strömfelt, elbilsexpert på Gröna Bilister:
– De kan möjligen syfta på laddhybriderna, som ju har dubbla drivkällor utöver batteriet. Men jag har svårt att tänka mig att en helelektrisk bil väger nästan en fjärdedel mer än sin fossildrivna motsvarighet.

Gordon Strömfelt är även kritisk till uppgiften om bromsar och vägslitage:
– Vad gäller bromsarna så slits de betydligt mindre i en elbil, eftersom man motorbromsar mycket mera. Resultat från verklig körning i taxibranschen visar att elbilarnas bromsar håller mer än dubbelt så länge som bromsarna i vanliga taxibilar. Jag är väldigt tveksam till att elbilar skulle slita hårdare på däcken, alla elbilar säljs ju med lättrullande däck för att öka räckvidden.

Diskutera: Vad tycker du om resultaten i studien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-05-17 11:27
Lasse J

Kopplingar mellan oljebranchen och studien???

#2 • 2016-05-17 11:44
L. Mäkinen

En liten kommentar i ämnet:
https://youtu.be/epEUvHqf_M0?t=1m39s

#3 • 2016-05-17 12:06
Lasse J

Jodå Robert Llewellyn anser jag vara en av dom mer pålitliga journalisterna, dessutom klart underhållande.
Sevärt!

#4 • 2016-05-17 13:03
Simon no1

Verkar inte vara så seriös studie, undrar vem som betalat för den :)

#5 • Uppdaterat: 2016-05-17 13:28
Hackenbush

Nu är det inte bara bilen som skall ses som skitig. Tillverkningen av elbilar är lika skitig som tillverkningen av vilken bil som helst.
Sedan kan man ju diskutera hur skitigt och miljöovänligt det kommer att bli när dessa elbilar så småningom skall skrotas med all dessa batterier.

#6 • 2016-05-17 13:37
PREVIA

Vätgasbilen som bara är en elbil med ett batteri med lagrad energi i form av 4 kg vätgas måste slita något förfärligt på vägarna och elmotorns bromsningar. Robert Llewellyn är orolig för var man placerar CO2 någonstans men det är inga problem om man göder växtlighet i växthus eller alger som man kan göra vätgas av och andra nyttigheter. Här förklarar han något om hur det går med elbilarna och elproduktionen i Storbritanien.
https://youtu.be/gbS2-h2CsxA

#7 • 2016-05-17 14:24
Mistro

Ja dumheten finner inga gränser i detta ämnet,...vad gäller hur skitigt det är att framställa batterier samt el till driften är också något som engagerar mycket och många liksom frågan om vad som händer då alla batterier skall skrotas....Tänk om samma frågor istället diskuterades om hur alternativen ser ut. Kunde ju vara kul om något oljebolag skulle vilja redovisa sina totala utsläpp,kostnader samt vinster på miljöns bekostnad. De kan då samtidigt ta med sina allierade i bilbranschen.

#8 • 2016-05-17 15:14
L. Mäkinen

Är tillverkningen verkligen lika skitig? Nu är det något år sedan jag senast var på ett metallgjuteri/motorfabrik, men nog sjutton var det smutsigare än på de fabriker jag besökt som tillverkar elmaskiner. En fossilbil har normalt fler gjutdetaljer än en elbil.

#9 • 2016-05-17 15:29
Vidstige

Ja det kan mycket väl vara så att elbilar inte är miljövänligare än konventionella bilar. Där hamnar ju miljörörelsen fel. Däremot kan det vara vettigt för Sverige att minska oljeberoende, särskilt som vi inte har några egna oljetillgångar.

Just nu tror jag på både elbilar och vätgasbilar för framtiden i Sverige. Båda teknikerna kan behövas och komplettera varandra.

#a • 2016-05-17 15:55
RobertSt2

En elbil fungerar ungefär som tåget: utsläppen är inte mindre, de sker bara på något annat ställe än där fordonet/tåget förs fram. Dvs. där elen genereras.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.